AKTIVNOSTI ZA DJECU OD 1. DO 3. GODINE ZA RAZDOBLJE OD 13. DO 17. TRAVNJA 2020.

AKTIVNOSTI ZA DJECU OD 3. DO 5. GODINE ZA RAZDOBLJE OD 13. DO 17. TRAVNJA 2020.
14 travnja, 2020
AKTIVNOSTI ZA PREDŠKOLCE ZA RAZDOBLJE OD 20. DO 24. TRAVNJA 2020.
20 travnja, 2020
AKTIVNOSTI ZA DJECU OD 3. DO 5. GODINE ZA RAZDOBLJE OD 13. DO 17. TRAVNJA 2020.
14 travnja, 2020
AKTIVNOSTI ZA PREDŠKOLCE ZA RAZDOBLJE OD 20. DO 24. TRAVNJA 2020.
20 travnja, 2020

AKTIVNOSTI ZA DJECU OD 1. DO 3. GODINE ZA RAZDOBLJE OD 13. DO 17. TRAVNJA 2020.

BRIGA O SEBI I DRUGIMA (samostalnost)

Poticanje samostalnosti djeteta pri obuvanju – izuvanju i oblačenju – svlačenju. Da bi dijete odraslo u samostalnu i snalažljivu osobu, potrebno je dopustiti mu sudjelovanje u svim primarnim aktivnostima – oblačenju, prehrani, higijeni, pospremanju. Odijevanje je često pitanje koje u odraslima izaziva dvojake osjećaje – ponosni smo što naše dijete nešto zna učiniti samo, ali smo često i nestrpljivi jer je dijete u tom poslu jednostavno vrlo sporo. No, djeci moramo dopustiti da se sama snađu ili ih poticati da nešto učine sami – na taj im način pomažemo pri njihovom osamostaljivanju i povećanju samopouzdanja.
Odlaganje stvari na za to dogovoreno mjesto – važno je da nakon samostalnog izuvanja ili svlačenja cipele i jaknu odlože na za to predviđeno mjesto u garderobi.
– Naravno, i dalje svakodnevno održavamo higijenu ruku prije jela, nakon igre na dvorištu ili s kućnim ljubimcima, nakon obavljene nužde na WC-u.

 

MOTORIČKE VJEŠTINE (gruba i fina motorika)

Gruba motorika: Kretanje je važno. Ukoliko imate dvorište, i dalje svakodnevno provodite neko vrijeme u igri sa svojim djetetom na otvorenome. Djetetu možete složiti improvizirani poligon sa preprekama od bilo kojih predmeta koje pronađete u dvorištu. Pazite na sigurnost djeteta.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ako nemate prilike provesti neko vrijeme s djetetom u igri na dvorištu, u kući možete izvesti jednostavne i maštovite vježbe, koje možete vidjeti na sljedećem linku:

https://m.facebook.com/groups/246214902505779?view=permalink&id=898335497293713&funlid=v5nx9lCAB0TO0o1P&d=w&vh=i

Fina motorika: sačuvajte nekoliko plastičnih boca ili tetrapaka s čepom. Odrežite vrh boce ili tetrapaka (dio s čepom). Kao na slici, s djetetom na komadu kartona naslikajte gusjenicu. Na svaki dio gusjenice pričvrstite vrh boce ili tetrapaka na koji djeca mogu zavrnuti čep, kao na slici. Zavrtanje i odvrtanje čepova pogoduje razvoju fine motorike šake i prstiju. Imate li čepove u različitim bojama, svaki dio gusjenice obojite u drugu boju tako da dijete može istovremeno zavrtati čepove i usklađivati boje čepova i gusjenice, pa će igra osim za razvoj fine motorike, utjecati i na razvoj spoznaje (prepoznavanje i usklađivanje boja).

 

 

 

 

 

 

SENZORNE IGRE

Modeliranje plastelina: jačanje muskulature šake i prstiju. Ako nemate kupovnog plastelina kod kuće, možete jednostavno izraditi domaći. Recepata je mnogo, a mi vam predlažemo sljedeći:

RECEPT ZA JEDNOSTAVNO TIJESTO/PLASTELIN BEZ KUHANJA:
Sastojci:

– 2 šalice mekog brašna
– 1 šalica soli
– 2 žličice vinskog praška za pecivo
– 2 žlice biljnog ulja
– 1 šalica vrele vode
– Boja za hranu po izboru (ako imate)
– Umjesto boje za hranu možete upotrijebiti prirodnu varijantu, primjerice voćni čaj (4 filter vrećice po šalici) ili vodu u kojoj se kuhala cikla. Osim što će dobiti boju, tijesto će i lijepo mirisati po voćnom čaju.

Priprema:
– Pomiješajte prvo sve suhe sastojke pa dodajte ulje i sve dobro izmiješajte. Lagano dolijevajte vruću vodu u koju ste prethodno razmutili boju za hranu i energično mijesite sve dok ne dobijete glatku masu. Dobili ste osnovno domaće tijesto (plastelin) za modeliranje kakvo možete vidjeti na fotografiji! Tijesto možete koristiti i nekoliko tjedana ako ga nakon igranja dobro zatvorite u plastičnu posudu ili plastičnu vrećicu za hranu i spremite u hladnjak do sljedećeg igranja. Želite li jači taktilni podražaj (grublju teksturu), u plastelin možete umiješati malo suhe riže.

 

 

SPOZNAJNE AKTIVNOSTI (istraživanje, predmatematičke vještine, logičke igre)

 

Što volim, a što ne volim: nacrtajte dvije debele gusjenice

(kao u priči vrlo gladna gusjenica koju smo vam pripremili u nastavku).

U reklamnim katalozima pronađite i izrežite hranu koju je gusjenica

pojela u priči. U jednu gusjenicu neka dijete razvrsta sve što voli,

a u drugu sve što ne voli jesti. Usput imenujte voće i hranu.

 

 

 

 

UMJETNIČKE AKTIVNOSTI (književne, dramske, glazbene)

Priča „Vrlo gladna gusjenica“ autora Erica Carlea. Imate li slučajno slikovnicu kod kuće, čitajte ju s djetetom u originalnoj verziji. Ako nemate, čitajte skraćenu verziju koju smo pripremili u PDF formatu.

https://vrtic-kapljica.hr/?attachment_id=1776

Igra prstićima uz recitiranje: igre prstićima su zabavna aktivnost i korisna vježba. Vježbanjem pokretljivosti prstiju u kombinaciji s ritmičnim pjesmama razvija se djetetova fina motorika i govor, vizualna i slušna percepcija. Tijekom svakog novog stiha dijete podiže po jedan imenovani prst, uz recitiranje djetetu masirajte prstić:

„Ovaj prst se palac zove, to se broji jedan.

Kažiprst imam ja, podignem ga – to su dva.

Srednji prste, gdje si ti? Podignem ga – to su tri.

A ovo je domali, s njime brojim četiri.

I mali je tu opet, podignem ga – to su pet.“

 

IZRAŽAVANJE I STVARANJE (likovne i kreativne aktivnosti)

Slikanje gusjenice na dva načina:

 

 

1. slikanje otiskom dlana:
– temperom obojite djetetov dlan zelenom bojom, a prstiće plavom (ili drugim bojama po izboru djeteta). Na papiru otisnite nekoliko otisaka djetetovog dlana jedan pokraj drugoga. Na kraju crvenom bojom naslikajte glavu gusjenici.

 

 

 

 

 

 

 

2. slikanje otiskom tuljca:
– dijete neka u temperu umoči vrh tuljca role toaletnog papira ili papirnatih ručnika. Pomozite djetetu da otiske izradi jedan pokraj drugoga, u oblik gusjenice. Kasnije zajednički oslikajte detalje kako želite.

 

 

 

 

Tekst pripremile odgojiteljice:

Vlatka Ljubas, Karolina Žiljak, Alenka Viduka i Ana Puzjak