AKTIVNOSTI ZA DJECU OD 1. DO 3. GODINE ZA RAZDOBLJE OD 25. DO 29. SVIBNJA 2020.

AKTIVNOSTI ZA DJECU OD 3. DO 5. GODINE ZA RAZDOBLJE OD 25. DO 29. SVIBNJA 2020.
25 svibnja, 2020
VAŽNA OBAVIJEST RODITELJIMA!!
25 svibnja, 2020
AKTIVNOSTI ZA DJECU OD 3. DO 5. GODINE ZA RAZDOBLJE OD 25. DO 29. SVIBNJA 2020.
25 svibnja, 2020
VAŽNA OBAVIJEST RODITELJIMA!!
25 svibnja, 2020

AKTIVNOSTI ZA DJECU OD 1. DO 3. GODINE ZA RAZDOBLJE OD 25. DO 29. SVIBNJA 2020.

BRIGA O SEBI I DRUGIMA (samostalnost)

– I dalje potičite djecu na održavanje osobne higijene – redovito pranje ruku prije jela, nakon korištenja toaleta, nakon brisanja nosića, kašljanja ili kihanja, nakon igre na dvorištu ili s kućnim ljubimcima ili bilo koje druge situacije nakon koje bi ruke mogle biti prljave ili kontaminirane. Podsjetite dijete da ruke temeljito opere sapunom (svaku stranu dlana, između prstiju, ispod noktiju) i da ih vremenski pere dovoljno dugo.
– Važno je čistima održavati i prostor u kojem se djeca igraju i igračke/stvari koje koriste, pa povremeno s djecom operite i njihove igračke.
– Potičite djecu na samostalnost prilikom obuvanja i izuvanja, oblačenja i svlačenja te odlaganja stvari na za to predviđeno mjesto.
– Djeca najbolje uče kroz igru i istraživanje. Tako će i brojne životno-praktične aktivnosti lakše usvojiti ukoliko im budu prezentirane kroz igru ili istraživačku aktivnost. Ponudite djetetu odjeću poput jakni ili prsluka s različitim vrstama kopči i zatvarača. Recite im da ćete igrati igru „obuci stolicu“. Jaknom ili prslukom ogrnite naslon stolice i pokažite i pomozite djetetu zakopčati ih. Nakon što te radnje usvoji kroz igru, biti će mu lakše samostalno kopčati vlastitu odjeću i obuću.

 

 

 

 

 

MOTORIČKE VJEŠTINE (gruba i fina motorika)

– Gruba motorika: imate li dvorište i na njemu asfaltirani dio, predlažemo vam ovu igru sličnu „školici“. Skačemo poput žabe! Kredom na asfaltu ili betonu nacrtajte lopoče. Djetetov zadatak je skakati s lopoča na lopoč poput žabe. Da bi igra bila izazovnija, neke lopoče nacrtajte bliže, a neke dalje.

 

 

 

 

 

 

 

 

Gađanje loptom u cilj: izradite lopoče od kolaž papira i položite ih na pod ili neku podlogu na različite udaljenosti. Na njih položite plastične posude. Označite liniju na kojoj će dijete stajati i loptom (ili nekim drugim predmetom kojeg imate kod kuće) gađati u posudice. Kao što žabica mora dobro naciljati lopoč na kojeg će skočiti, tako i dijete mora dobro naciljati lopoč kojeg će pogoditi loptom – vježba za razvoj grube motorike i preciznosti. Ovu aktivnost možete izvoditi i vani i u kući.

 

 

 

 

 

 

 

– Fina motorika: posudi za žitarice nalijepite oči i ukrase po želji (kao na slici), da izgleda poput žabe. Djetetov zadatak je „nahraniti“ žabu malim predmetima poput tjestenine (ili bilo kojim drugim malim predmetima), koje će u „žabu“ ubacivati pomoću pincete ili kvačice. Što je otvor na posudi manji, to će dijete više truda trebati uložiti da tjesteninu ubaci u njega – vježba za razvoj fine motorike i koordinacije oko-ruka. Pazite na veličinu predmeta u odnosu na dijete (stavlja li dijete predmete u usta).

 

 

 

 

 

 

 

SENZORNE IGRE

– „Žablja močvara“od želatine. Izradite želatinu po receptu koji piše na uputama (postoji više vrsta želatina, npr. u prahu i u listićima).
Prije nego u njoj otopite želatinu, vodu obojite s nekoliko kapi prehrambene zelene boje. Ohladite je u plitkoj posudi. Nakon što se ohladi, u nju dodajte plastične igračke žabe, kukce, zmije i slične životinje koje se mogu pronaći u jezerima i močvarama i dajte djetetu da istražuje (ako želi, dijete može dodati biljke, kamenje i sl.). Želatina je dobar medij za razvoj osjetljivosti opipa i fine motorike prstiju zbog svoje neobične teksture (hladna je, meka, skliska), no treba uzeti u obzir da se upravo zbog te „sluzavosti“ možda nekoj djeci ova aktivnost neće svidjeti isprve.

 

 

 

 

 

 

SPOZNAJNE AKTIVNOSTI (istraživanje, predmatematičke vještine, logičke igre)

– Aktivnost prepoznavanja i pridruživanja geometrijskih likova. Ako imate printer, isprintajte stranicu sa zadatkom u PDF formatu. Ako nemate, nacrtajte oblike i izrežite ih iz kolaž papira.

https://vrtic-kapljica.hr/wp-content/uploads/2020/05/Zadatak-geometrijski-likovi.pdf

Djetetov zadatak je pridružiti lik u boji liku istog oblika kojeg drži žabica.

Druga varijanta aktivnosti je da iz zelenog kolaž papira izrežete žabice i na svaku nalijepite geometrijske likove u drugoj boji (po dvije ili tri žabice s istim geometrijskim oblicima), kao na slici. Također izrežite i veće lopoče i na njih nalijepite geometrijske likove koji su na žabicama (jedan po lopoču).
Djetetov zadatak je prepoznati iste likove na lopočima i žabicama i odgovarajuću žabicu pridružiti odgovarajućem lopoču.

 

 

 

 

 

 

 

 

UMJETNIČKE AKTIVNOSTI (književne, dramske, glazbene)

– Recitirajte s djetetom brojalicu o žabama:

            ŽABE

Kreke, kreke, kreke,
Stale žabe pokraj rijeke.
Klepe, klepe, klepe,
Roda kaže – al’ su lijepe!
Čule žabe rodu,
Pa HOP – u vodu!

– Čitajte s djetetom slikovnicu „Zaljubljeni žabac“ autora Maxa Velthuijsa koju smo vam pripremile u PDF formatu.

https://vrtic-kapljica.hr/wp-content/uploads/2020/05/Zaljubljeni-žabac.pdf

– Poslušajte i zaplešite s djetetom uz dječju pjesmu „Zaljubljeni žabac“ dječjeg zbora “Mali Sesvećani” na Youtube kanalu na sljedećem linku:

https://www.youtube.com/watch?v=5HvEBmWe2kg

 

IZRAŽAVANJE I STVARANJE (likovne i kreativne aktivnosti)

– Likovna aktivnost „žablji otisci“: iz debljeg kartona izrežite žablja stopala veličine dječjeg dlana. Za njih od čvrstog papira zalijepite traku kao na slici, da ga dijete može pričvrstiti za dlan svoje ruke. Potreban vam je i papir većeg formata te zelena tekuća boja. Dijete može izrađivati otiske na podu ili na stolu na način da umoči dlanove za koje su pričvršćena žablja stopala u zelenu boju, a zatim ih pritisne na papir.

 

 

 

 

 

 

 

– Likovna aktivnost „žabe od kartonskih tanjura“: kao na slici, izrežite kartonske tanjure da sliče žabljoj glavi (tanjur izrežite na pola, ali izrežite i oči žabi). Dijete neka žablju glavu oboji zelenom bojom. Kada se glava osuši, naslikajte oči i nalijepite jezik od kolaž papira. Zarolajte ga kao na slici, tako da se može rastegnuti kao kod prave žabe.

 

 

 

 

 

 

Tekst pripremile odgojiteljice: Vlatka Ljubas, Karolina Žiljak, Alenka Viduka i Ana Puzjak