AKTIVNOSTI ZA DJECU OD 5. DO 7. GODINE ZA RAZDOBLJE OD 25. DO 29. SVIBNJA 2020.

AKTIVNOSTI ZA PREDŠKOLCE ZA RAZDOBLJE OD 25. DO 29. SVIBNJA 2020.
25 svibnja, 2020
AKTIVNOSTI ZA DJECU OD 3. DO 5. GODINE ZA RAZDOBLJE OD 25. DO 29. SVIBNJA 2020.
25 svibnja, 2020
AKTIVNOSTI ZA PREDŠKOLCE ZA RAZDOBLJE OD 25. DO 29. SVIBNJA 2020.
25 svibnja, 2020
AKTIVNOSTI ZA DJECU OD 3. DO 5. GODINE ZA RAZDOBLJE OD 25. DO 29. SVIBNJA 2020.
25 svibnja, 2020

AKTIVNOSTI ZA DJECU OD 5. DO 7. GODINE ZA RAZDOBLJE OD 25. DO 29. SVIBNJA 2020.

ŠTO SVE BUBAMARA ZNA

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Draga djeco i roditelji, pripremili smo za vas nekoliko zabavnih aktivnosti koje potiču djecu da svijet oko sebe i već poznate stvari dožive na novi način, da se zabave i pri tom nešto nauče.

 

 

 

 

 

 

 

Poslušajmo audio priču Sunčane Škrinjarić “Nezadovoljna bubamara”

https://youtu.be/A5H0YVPIfTM

                 NEZADOVOLJNA BUBAMARA

 

 

 

 

 

 

 

 

Ova priča može nas potaknuti na mali razgovor s djetetom:

– Sjeti se nekoga tko ti je sličan na neki način.

– Po čemu ti je ta osoba slična?

– Što ne bi bilo dobro kad bi svi bili isti?

– Što bi se onda dogodilo?

Zanimljivosti o bubamarama

Iako većina nas na spomen bubamare zamisli crvenu bubamaru s crnim točkicama, ne izgledaju sve one tako. U svijetu ima oko 5.000 vrsta bubamara, koje mogu biti žute, narančaste, smeđe, roza ili potpuno crne boje, a njihove pjege mogu ponekad izgledati više kao pruge nego kao točkice, a neke vrste bubamara ih uopće nemaju.

Bubamara može tijekom svog života pojesti više od 5.000 lisnih uši.

Čim se bubamare izlegu one počinju jesti. Bubamare liježu na stotine jajašaca u kolonijama lisnih uši, a kada se izlegu, odmah se počinju hraniti njima. “Jednom kada se izlegu, bubamare pojedu oko 350 do 400 lisnih uši kroz dva tjedna koja su im potrebna za potpuno sazrijevanje.” No, ove se bube ne hrane samo njima, one jedu i vinske mušice, resičare, grinje i druge insekte koji oštećuju biljke. Međutim, različite vrste bubamara preferiraju i različitu prehranu. Iako mnoge od njih love vrtne štetočine, neke od vrsta se hrane i listovima biljaka. Najčešće su u pitanju bubamare koje u svom nazivu sadrže naziv biljaka kojima se hrane, zbog čega su primjerice te vrste bubamara zapravo štetočine.

Zima je vrijeme razmnožavanja, ali i hibernacije bubamara.

Lisna uš je više od izvora hrane za bubamare; one djeluju i kao signal kada je vrijeme za parenje. Kada lisne uši krenu nestajati, bubamare shvaćaju da dolazi zima i odlaze u domove u kojima su živjele prije kako bi se parile prije ulaska u hibernaciju.

Razvojni ciklus

Većina bubamara pari se u proljeće i ljeto. Ženka zatim polaže jaja (3-300 ovisno o vrsti) na peteljke listova blizu kolonija biljnih uši.

Jaja su ovalna, svijetlih boja, mliječno bijela ili žuta, a pred izlazak ličinki jaja mijenjaju boju i postaju zelena. Nakon 10 dana iz jaja izlaze ličinke. Ličinke (dvotočkaste) božje ovčice izlaze iz jaja nakon 5-8 dana. Potpun razvoj od jaja, pa preko četiri stadija ličinke do odraslog oblika traje oko dva mjeseca.

Ličinke su produljenog oblika, tamnozelene, a na tijelu imaju bradavičaste nastavke žute i crne boje. Izrazito su proždrljive te se kreću u svim smjerovima tražeći hranu. Tijekom sljedećih 10-15 dana mogu pojesti 350-400 biljnih uši. Brzo rastu, pa se presvlače više puta tijekom života.

Nakon toga se zakukulje tako da se krajem tijela pričvrste na list ili grančicu a stadij kukuljice traje nekoliko dana. Cjelokupni razvojni ciklus traje od 4-7 tjedana tako da se tijekom ljeta može razviti više generacija.

Točkice su upozorenje potencijalnim grabežljivcima.

Točkice i žarke boje imaju svrhu upozoravanja potencijalnih grabežljivaca da bubamare imaju ‘grozan okus’. One se ponekad prave mrtve, što im omogućuje dvostruki obrambeni sustav u prirodnom svijetu. Zbog toga najčešće i nisu plijen grabežljivaca, međutim, neki insekti poput smrdljivih martina i pauka jedu i bubamare.

Izvor imena u srednjovjekovnoj legendi.

Tijekom srednjeg vijeka u Europi, rojevi lisnih uši uništavali su usjeve. Poljoprivrednici su se molili djevici Mariji za pomoć – koja im je došla u obliku bubamara koje se hrane ovim štetočinama i koje su spasile usjeve. Zahvalni poljoprivrednici nazvali su ove insekte bubamarama (Our Lady’s beetles – lady kao djevica Marija), a ime se zadržalo do danas – ladybugs na engleskom. Bubamare se u našem jeziku nazivaju još i “božjim ovčicama”, što je također jedna od varijacija na spomenutu temu.

 

LIKOVNE AKTIVNOSTI

Pripremili smo nekoliko likovnih aktivnosti koje potiču kod djeteta razvoj fine motorike, sposobnost uočavanja, razlikovanja te pamćenja vizualnih podataka.

1. Bubamare od oblutaka

Materijal potreban za izradu:

 • oblutci -tempere/flomasteri
 • kist

Za ovu aktivnost potrebno je sakupiti oblutke, nakon čega ih možemo obojiti raznim bojama. Kada se boja osuši možemo nacrtati crnom bojom točkice i bijelom bojom oči. Ovako izrađene bubamare mogu pronaći dom i u lončićima sa cvijećem. Osim bubamara, na kamenčiće možemo napisati i slova. Djeca se s njima mogu igrati, te pokušati nešto napisati.

 

 

2. Bubamara od papira

https://youtu.be/SNCayrkbZaU

 

3. Igre s brojevima

Predlažemo i nekoliko igara kroz koje dijete uči o odnosima u prostoru, međusobnim odnosima predmeta, količini, pojmu broja (brojenje, prebrojavanje, povezivanje broja i količine).

Koliko točkica ima bubamara?

Potreban materijal:

 • štipaljke
 • bubamare nacrtane na papiru
 • flomasteri/vodene boje

Prvo treba nacrtati bubamare na papiru – svakoj bubamari nacrtati određeni broj točkica, a štipaljke obojiti prema želji. Cilj je prebrojati točkice i štipaljkom označiti točan odgovor.

 

 

4. Koliko ima nogu?

Potreban materijal:

 • kolaž
 • olovka/flomaster

Nacrtamo oblik bubamare na kolažu ili papiru. Izrežemo i obojimo po želji. Nacrtamo oči te označimo svaku bubamaru različitom brojkom. Koliko nogu/štipaljki ćemo dodati na svaku bubamaru ,ovisi o broju koji je na njoj napisan.

 

 

5. Pogodi broj

Potreban materijal:

 • kolaž papir
 • škarice
 • rolice od toalet papira
 • jepilo
 • kamenčići ili sjemenke graha, dugmad i slično

Na crnom i crvenom kolažu nacrtamo ovalni oblik i izrežemo ga. Od crvenog dijela oblikujemo krila i zalijepimo na crni ovalni kolaž. Sve to možemo zalijepiti na podlogu od zelenog kolaža ili neku po vlastitoj želji. Isto tako, od crnog kolaža izradimo glavu i ticala. Točke izradimo tako da prislonimo rolice na crni kolaž, ocrtamo krug i izrežemo. Na svaku bubamarinu točku napišemo broj i pored njega onoliko točkica koliko je prikazano brojem. Na svaku točku zalijepimo rolicu. Igra može započeti. U svaku rolicu potrebno je ubaciti onoliko kamenčića/dugmadi koliko je označeno brojem ili točkicama.

 

Kutak za predškolce

Ispričaj priču prema slikama:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

RODITELJI, I DALJE VAS POZIVAMO DA RADOVE DJECE ŠALJETE NA MAIL odgojitelji.dvkapljica@gmail.com 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tekst pripremile odgojiteljice: Sunčica Ledinski, Andrea Špoljarić, Vesna Biškupec i Kristina Poljak.