Obična prehlada

POZIV NA DOSTAVU PONUDA – PRIJEVOZ DJECE
19 rujna, 2019
Uši
31 listopada, 2019
POZIV NA DOSTAVU PONUDA – PRIJEVOZ DJECE
19 rujna, 2019
Uši
31 listopada, 2019

Što je prehlada?

Prehlada je zarazna infekcija virusnog podrijetla koja pogađa gornje dišne puteve. Većina odraslih povremeno će se prehladiti, ali djeca se mogu prehladiti osam ili više puta godišnje. Prehlada je glavni razlog zašto kojeg djeca prestanu ići u vrtić i posjećuju liječnika.

Što uzrokuje prehladu?

Većinu prehlada uzrokuju rinovirusi, koji se nalaze u nevidljivim kapljicama prisutnim u zraku koji udišemo ili na stvarima koje dodirujemo. Ti virusi mogu ući u zaštitnu oblogu nosa i grla, izazivajući reakciju imunološkog sustava koja uzrokuje grlobolju, glavobolju i otežano disanje kroz nos.

Suhi zrak (unutarnji ili vanjski) može umanjiti otpornost djeteta na infekcije uzrokovane virusima koji uzrokuju prehladu. Biti pušač ili biti u blizini pušača može imati isti učinak. Pušači imaju veću vjerojatnost da se prehlade u odnosu na nepušače, a njihovi će se simptomi vjerojatno pogoršati i trajati duže, pa čak mogu dovesti i do bronhitisa ili upalu pluća.

Koji su simptomi i znakovi prehlade?

Prvi simptomi prehlade obično su svrbež u grlu, začepljenost nosa ili curenje iz nosa i kihanje. Djeca s prehladom također se mogu osjećati vrlo umorno i imati grlobolju, kašalj, glavobolju, blagu temperaturu, bolove u mišićima i gubitak apetita. Sluz iz nosa može postati gusta i žuta ili zelena.

Je li prehlada zarazna?

Prehlada je najčešća zarazna bolest u Hrvatskoj. Vrlo je zarazna, posebno tijekom prva 2 do 4 dana nakon pojave simptoma. Može se širiti i nekoliko tjedana nakon što se osoba počne osjećati bolje.

Prehlada se širi izravnim kontaktom s prehlađenom osobom ili udisanjem kapljica s virusa, koje mogu putovati zrakom i do 3 metra udaljenosti, kada netko tko je prehlađen kašlje ili kiše. Dodirivanje usta ili nosa nakon dodirivanja kontaminiranih površina drugi je put širenja prehlade.

Koliko dugo traje prehlada?

Simptomi prehlade obično se pojavljuju 2 do 3 dana nakon izlaganja izvoru infekcije. Većina prehlada prolazi za tjedan dana, ali neke mogu trajati i duže.

Kako se dijagnosticira prehlada?

Liječnik ne može prepoznati specifičan virus koji uzrokuje simptome prehlade, ali on može pregledati djetetovo grlo i uši i uzeti faringealni eksudat kako bi se uvjerili da simptomi nisu posljedica drugog stanja zbog kojega može biti potrebno liječenje. Ako se nakon otprilike tri dana simptomi vašeg djeteta pogoršaju, umjesto da se poprave, problem bi mogla biti streptokokna angina, sinusitis, upalu pluća ili bronhitis.

Ako simptomi traju više od tjedan dana, pojavljuju se svake godine u isto vrijeme ili svaki put kad je vaše dijete izloženo peludi, prašini, životinjama ili drugim tvarima, vaše dijete može imati alergiju. Djeca koja teško dišu ili koja proizvode glasne zvukove dok dišu, mogu imati astmu.

Kako se liječi prehlada?

Prehlada prolazi sama bez posebnog medicinskog tretmana. Lijekovi ne mogu izliječiti prehladu, ali mogu ublažiti neke od njenih simptoma, poput bolova u mišićima, glavobolje i vrućice. Dajte djetetu paracetamol ili ibuprofen, na temelju uputa na pakiranju ili upute za uporabu ovisno o dobi ili težini djeteta.

Mnogi stručnjaci vjeruju da nema razloga davati djeci mlađoj od 6 godina antikongestivne i antihistaminike bez recepta. Antikognestivni lijekovi mogu uzrokovati halucinacije, razdražljivost i nepravilan rad srca, posebno u dojenčadi.

Može li se prehlada prevenirati?

Budući da postoji mnogo virusa koji uzrokuju prehladu, ne postoji cjepivo koje bi ih moglo zaštititi. Kako bi se spriječilo širenje prehlade, djecu treba:

 • Pokušati držati dalje od svakoga tko ima prehladu
 • Izbjegavati izlaganje djeteta duhanskom dimu
 • Oprati ruke temeljito i često, posebno nakon što ste ispuhali nos
 • Kihati ili kašljati u tkaninu ili u lakat, nikad u ruke
 • Ne dijelite ručnike, čaše, posuđe ili pribor za jelo s ljudima koji su prehlađeni.

Stručnjaci nisu sigurni dali uzimanje vitamina C ili cinka može skratiti trajanje ili ozbiljnost simptoma prehlade, ali uzimanje velikih dnevnih doza ovih tvari može uzrokovati negativne nuspojave.

Kako možete pomoći svom djetetu?

Da biste ublažili nelagodu uzrokovanu prehladom svom djetetu možete:

 • Stavljati kapi fiziološke otopine u nosnice kako biste ublažili nazalnu kongestiju
 • Koristiti ovlaživah zraka za povećanje vlažnosti zraka u zatvorenom prostoru
 • Staviti djetetu vazelin na kožu ispod nosa da biste ublažili iritaciju
 • Dati pastile za ublažavanje grlobolje (samo za djecu stariju od 6 godina)
 • Napraviti toplu kupku kako biste ublažili bolove u mišićima
 • Inhalirati dijete kako biste olakšali eliminaciju sekreta i omogućili lakše disanje.

A što je s pilećom juhom? Ne postoje stvarni dokazi koji dokazuju da jedenje pileće juhe liječi prehladu. Pileća juha sadrži aminokiselinu za razrjeđivanje sluzi koja se naziva “cistein”.

U svakom slučaju pripazite da vaše dijete jede kad je gladno i pije puno tekućine, poput vode ili soka, kako bi se nadoknadila tekućina koju je izgubila tijekom stvaranja sluzi ili tijekom groznice.

Kada potražiti liječničku pomoć?

Uvijek potražite liječničku pomoć ako mislite da vaše dijete može imati nešto više od prehlade, ako mu se stanje pogoršava umjesto da se poboljšava ili ima neke od sljedećih simptoma:

 • Iskašljava velike količine sluzi
 • Nedostaje mu zraka
 • Neobičan umor ili apatija
 • Slab unos tekućine i hrane
 • Jaka glavobolja, bol na licu ili u grlu jakog intenziteta
 • Grlobolja koja ometa gutanje
 • Temperaturu od 38ºC ili više koja traje duže od jednog dana
 • Bol u prsima ili želucu
 • Otečeni limfni čvorovi na vratu
 • Bol u uhu.

Kao i kod većine virusnih infekcija, i prehlada jednostavno trebala proći svoj tijek. Ako se odmara i pijete puno tekućine (soka i vode), dijete se može osjećati bolje.

Nastavak svakodnevnih aktivnosti, kao što je pohađanje vrtića, ne bi pogoršalo stanje djeteta. Ali bi povećalo vjerojatnost širenja prehlade na tete i svoje vrtićke prijatelje. Stoga preporučam da dijete ostavite kod kuće dok se ne bude osjećalo bolje.

 

Zdravstveni voditelj
Ante Tandara, univ. bacc. med. techn.