SVJETSKI TJEDAN CIJEPLJENJA – 24.-30. travnja 2022.g.

VAŽNOST RUTINE U RAZVOJU DJETETA RANE I PREDŠKOLSKE DOBI
22 travnja, 2022
Odluka o izvanrednom subvencioniranju troškova dječjih vrtića za travanj 2022. godine
2 svibnja, 2022
VAŽNOST RUTINE U RAZVOJU DJETETA RANE I PREDŠKOLSKE DOBI
22 travnja, 2022
Odluka o izvanrednom subvencioniranju troškova dječjih vrtića za travanj 2022. godine
2 svibnja, 2022

SVJETSKI TJEDAN CIJEPLJENJA – 24.-30. travnja 2022.g.

Cijepljenjem je spašeno više života nego bilo kojom drugom intervencijom u povijesti

 

Više od dva stoljeća, cjepiva nam pomažu u održavanju zdravlja: od prvog cjepiva razvijenog za zaštitu od velikih boginja do najnovijih cjepiva koja se koriste za sprječavanje teških slučajeva COVID 19. Od tada, obitelji i zajednice vjeruju u cjepiva kako bi zaštitili svoje članove. Ali vrijednost cjepiva ne mjeri samo brojem apliciranih doza.

Svake godine u travnju Svjetski tjedan imunizacije okuplja ljude iz cijelog svijeta kako bi istaknuli važnost cjepiva koja štite sve dobne skupine od mnogih bolesti, dajući nam priliku da nastavimo živjeti „punim plućima“.  Ovogodišnja kampanja dolazi u posebno osjetljivo vrijeme kada je pandemija COVID-a 19 poremetila pružanje osnovne zdravstvene usluge uključujući i rutinsko cijepljenje. Ovogodišnja tema „Dug život za sve“, ima za cilj ujediniti ljude oko ideje da cjepiva omogućuju očuvati zdravlje i produžiti život.  Svjetski tjedan imunizacije podržavaju  Svjetska zdravstvena organizacija i UNICEF.

Od kad je razvijeno prvo cjepivo za velike boginje 1796., svijet je vidio njihov neusporedivi utjecaj na zdravlje i opću dobrobit: cjepiva su iskorijenila neke smrtonosne bolesti, neke eliminirale, nekima smanjila težinu kliničke slike, nekima spriječila teške komplikacije i brojne hospitalizacije. Roditelji više ne moraju brinuti da bi im djeca mogla oboljeti  od zaraznih bolesti od kojih su nekada umirale generacije. U posljednja dva desetljeća cijepljeno je više od 1.1 milijarde djece, spašeno je 4-5 milijuna života godišnje a smrtnost je smanjena za 50%. Cjepiva su jedna od najutjecajnijih znanstvenih inovacija svih vremena i pomažu štititi generacije ljudi protiv teških zaraznih bolesti tijekom cijelog njihovog života. 200 godina istraživanja, suradnje, testiranja dovelo je do razvoja sigurnih i učinkovitih cjepiva za više od 25 bolesti. Cjepiva za uobičajene bolesti poput difterije, tetanusa, hripavca, ospica, rubeole, dječje paralize, omogućuju djeci diljem svijeta pohađati školu, igrati se s prijateljima i stvarati lijepe uspomene. Stvorena su i nova cjepiva protiv rota-virusa, upale pluća i rak vrata maternice.

U posljednje dvije godine suočeni smo s gubitkom, strahom i neizvjesnošću od COVID-a 19 do ebole i kolere. Zahvaljujući cjepivima protiv tih bolesti imamo oružje da zaštitimo sebe i druge. Međutim, nemaju svi pristup zdravstvenoj skrbi jednako. Oko 23 milijuna djece su propustila redovno cijepljenje 2020.godine – najviše još od 2009.godine. Svatko zaslužuje priliku za zdraviji i duži život bez obzira tko je i gdje se nalazi. Ulaganje u tehnologiju i inovaciju treba omogućiti znanstvenicima da razvijaju nova i poboljšaju stara cjepiva kako bi buduće generacije bile sigurne od bolesti koje se mogu spriječiti.

Cjepiva nam daju priliku da ostvarimo svoj puni potencijal i uživamo u zdravom i ispunjenom životu. Za to bi se svi trebali boriti.

 

(Izvor:WHO)

 

Nikolina Vidović, zdr.voditeljica