CAP Program u DV Kapljica

Vodene kozice
29 siječnja, 2018
Vodene kozice
29 siječnja, 2018

CAP program je dio redovitog programa DV Kapljica. Sadržaj radionica izvodi se u 3 uzastopna dana u trajanju po pola sata. Razvojna primjerenost postiže se korištenjem fotografija, igrokaza i vođene grupne rasprave kako bi se djeca poučila pitanjima osobne sigurnosti. Ove pedagoške godine CAP radionice su provedene za djecu školske obveznike iz odgojne skupine “Patkice” te djecu iz programa predškole “Ježići” i “Loptice”.

CAP (čit. kap; akronim od Child Assault Prevention) program, program je primarne prevencije zlostavljanja koji osnažuje djecu u sprječavanju napada od strane vršnjaka, napada nepoznate osobe (otmica) i napada od strane poznate odrasle osobe:

– poučava djecu njihovim elementarnim pravima da budu sigurna, jaka i slobodna

– informira ih o tome kako prepoznati opasne situacije

– poučava strategijama kojima će povećati svoju sigurnost i na taj način smanjiti vlastitu ranjivost koja proizlazi iz nedostatka informacija o mogućim opasnostima, njihove  bespomoćnosti i nesamostalnosti, te ovisnosti o odraslima, izoliranosti od izvora podrške i pomoći.

– Što dijete može učiniti da se zaštiti?

CAP program poučava djecu efikasnim prevencijskim strategijama koje počivaju na dječjim sposobnostima, a ne na ograničavanju tih sposobnosti. Djeca moraju znati koje stvari mogu učiniti ako se nađu u opasnoj situaciji i s kim o tome mogu razgovarati.

CAP TIM čine educirane osobe vrtića:

ANKICA GULIĆ, defektolog

ANA IVANETIĆ, pedagog

NIKOLINA JURKOVIĆ, odgojitelj

ANA JUMIĆ, odgojitelj