Ljetni napici za djecu

Obavijest vezana uz izdavanje i zaprimanje e-računa u javnoj nabavi
5 srpnja, 2019
Prilagodba djece na vrtić
30 kolovoza, 2019
Obavijest vezana uz izdavanje i zaprimanje e-računa u javnoj nabavi
5 srpnja, 2019
Prilagodba djece na vrtić
30 kolovoza, 2019

U ovo toplo vrijeme, svi žudimo za osvježavajućim napicima. U većini slučajeva djeci dajemo umjetne gazirane sokove koji narušavaju njihovo zdravlje. Takvi sokovi ne osvježavaju, nego naprotiv nakon njih osjećamo još intenzivniju žeđ. Umjesto stare navike, ovo ljeto svom djetetu pripremite svježi prirodni sok, i dajte mu piti prirodnu mineralnu vodu. Takvi sokovi će osvježiti vas i vaše dijete, napuniti vas energijom, te vas očisti od toksina.

U ljetnim mjesecima treba uvesti barem jednu čašu soka od cijeđenog voća ili povrća u dječju ali i u svoju svakodnevicu jer na takav način svome tijelu osiguravamo dovoljnu količinu vitamina, minerala i enzima.

Blagodati prirodnih sokova

Djelotvornost prirodnih sokova od voća i povrća sastoji se u činjenici da takvi sokovi sadrže žive enzime koji se lako apsorbiraju i dospijevaju do stanice u roku od 15 minuta, dok kod unosa tog istog voća i povrća putem hrane apsorpcija se odvija tek za nekoliko sati.

Najbolje vrijeme za prirodni sok

Prirodne sokove je najbolje pripraviti od svježeg organskog voća i povrća, te ih nikako nije potrebno zaslađivati. Pravilno pijenja sokova je da voće i povrće nikada ne pijemo zajedno, jer se probava tih skupina namirnica odvija drugačije. Najbolje vrijeme za pijenje sokova od voća je u prvoj polovici dana jer pomažu izbaciti toksine, a sokova od povrća poslijepodne ili uvečer jer stvaraju nove stanice. Tijelu je potrebna detoksikacija kako bi vi i vaše dijete imali snažniji imunitet, zdravije tijelo, te se bolje osjećali.

Najbolje voće/povrće za pripremu prirodnih sokova

Jabuka

Sok od jabuke bogat je željezom, magnezijem, silicijem i kalcijem. Pospješuje probavu, prijenos impulsa u živčanim stanicama, poboljšava rad srca. Jabuka sadrži veliki udio vode, stoga odlično gasi žeđ. Također je zanimljiva činjenica da sadrži serotonin, tzv. hormon sreće, stoga će vam sok od jabuke popraviti raspoloženje.

Limun

Sok od limuna bogat je kalijem, kalcijem, magnezijem, fosforom, vitaminima C, A, B1, B6, te brojnim drugim elementima. Limun je odličan alkalizator, antiseptik i antioksidans. Sok od limuna jako je dobar za crijeva i probavu, pomaže kod zatvora i mučnine. U ovim toplim danima neka vam sok od limuna bude važan napitak, jer odlično utažuje žeđ i puni organizam energijom.

Lubenica

Sok od lubenice je snažan antioksidans, bogat je C vitaminom, čisti bubrege i mokraćni sustav. Lubenica sadrži 93% vode, te je upravo ova karakteristika čini odličnim sredstvom za čišćenje organizma.

Mrkva

Sok od mrkve pridonosi normalizaciji svih funkcija u tijelu. Najbolji je izvor vitamina A koji je snažan antioksidans, bogat je i vitaminima B, C, D, G i K. Otvara apetiti i pomaže kod probave. Od velike je pomoći kod održavanja zdravih zubi i čvrstih kostiju. Istovremeno je izvrsna hrana za organe vida.

Cikla

Sok od cikle je dobar za stvaranje crvenih krvnih stanica, čime pridonosi općem jačanju organizma. Sadržaj željeza u cikli nije visok, ali je ono takve kvalitete i u takvoj kombinaciji sa drugim elementima da predstavlja izvrsnu hranu za stvaranje crvenih krvnih stanica, a i dobar je za anemičnu djecu. Obiluje vitaminima A, B, C. Sok od cikle ima pozitivan učinak na srce i krvne žile, probavni sustav, te štiti od raka.

Krastavac

Sok od krastavca sadrži veliki udio vode, te obiluje mineralima kao što su: kalij, magnezij, mangan. Sok od krastavaca je najbolji prirodni diuretik, pospješuje izlučivanje urina i time pomaže u izbacivanju toksina iz tijela. Sadrži preko 40% kalija, zbog čega je odličan za reguliranje krvnog tlaka.

Mrkva + Cikla + Krastavac

Sok od mrkve, cikle i krastavca obiluju vitaminima, mineralima, enzimima i ostalim elementima koji su važni za ljudski organizam. Kombinacija soka od mrkve, cikle i krastavca pomaže u liječenju reumatskih oboljenja koja nastaju zbog prevelikog nakupljanja mokraćne kiseline u krvi.

Rajčica

Svježe pripremljen sok od rajčice ima vrlo dobar učinak na naše zdravlje tako što potiče stvaranje crveni krvnih stanica, snižava krvi tlak, sprječava nastanak srčanih bolesti, regulira rad jetre, gušterače i žući. Jedan od glavnih sastojaka rajčice je likopen koji je snažan antioksidans. Potrebno ga je unositi hranom jer ga naše tijelo ne može proizvesti. Znanstveno je dokazano da sok od rajčice može spriječiti nastanak i uništiti kancerogene stanice. Rajčica je bogata natrijem, kalcijem, kalijem, magnezijem, vitaminima B skupine, C i A.

 

Zdravstveni voditelj
Ante Tandara, univ. bacc. med. techn.