“Sve što trebam znati, naučio sam u vrtiću.”

Slikovnica za djecu o koronavirusu
8 travnja, 2020
Sretan Uskrs uz obilje zdravlja i veselih trenutaka!
10 travnja, 2020
Slikovnica za djecu o koronavirusu
8 travnja, 2020
Sretan Uskrs uz obilje zdravlja i veselih trenutaka!
10 travnja, 2020

“Sve što trebam znati, naučio sam u vrtiću.”

Sve što trebam znati o tome kako treba živjeti, što raditi i kakav biti, naučio sam još u vrtiću. Mudrost me nije čekala na vrhu planine, na kraju dugog uspona školovanja, nego se krila u pijesku dječjeg igrališta. A evo što sam tamo naučio:

Sve podijeli s drugima. Igraj pošteno.

Ne muči ljude. Svaku stvar vrati gdje si je našao.

Počisti za sobom. Ne uzimaj ono što nije tvoje.

Kada nekoga povrijediš, ispričaj mu se. Peri ruke prije jela.

Pusti vodu u toaletu.

Topli keks i hladno mlijeko su zdravi. Živi uravnoteženo: malo uči, malo razmišljaj, crtaj, slikaj, pjevaj i pleši, igraj se i radi – svaki dan od svega pomalo.

Svakog poslijepodneva odspavaj.

Kad izađeš u svijet, budi oprezan u prometu, drži se za ruke i ne udaljavaj se od svog prijatelja.

Ne zaboravi da čudo postoji. Sjeti se sjemenke u plastičnoj čašici: korijen je krenuo u dubinu, stabljika u visinu, nitko ne zna zašto i kako, ali tako je sa svima nama. A zatim se sjetite svojih prvih slikovnica i prve riječi koju smo naučili – najveće i najvažnije od svih riječi – GLEDATI.

Pomislite, koliko bi bolji bio svijet kad bismo svi – oko tri popodne pojeli malo keksa i napili se mlijeka i zatim prilegli da malo odspavamo. Ili kad bi se sve države pridržavale pravila da svaku stvar vrate onamo gdje su je našle i da počiste nered za sobom. Kao što je istina, ma koliko smo već odrasli, da je, kad izađemo u svijet, najbolje držati se za ruke i ne udaljavati od svog prijatelja” Robert Fulghum 1986.;“Sve što trebam znati, naučio sam u vrtiću”

 

*preporuka literature/Jedna je od knjiga koja se čita iznova i iznova. Nudi razmišljanja o životu, smrti, ljubavi, tuzi. Daje nam upute kakve su mudrosti skrivene u vrtiću, dječjim igrama, hrpi rublja, čarobna svojstva otkrivena u kutiji pastelnih bojica, igri skrivača, igri u pješčaniku, utjecaju pjesmica, priča..

Nudi nam sve ono što smo uzimali pod normalno, a ovih dana željno iščekujemo da nam se vrati.

Često smo koristili ovaj tekst za pozdrav prije odlaska u osnovnu školu generaciji 6-godišnjaka. Ali sve ovo započinje pri prvom susretu djeteta i nas. Nas. Odgojitelja, stručnih suradnika.

I da, i mi smo mnogi u ulozi i stručnjaka i roditelja. U ovoj situaciji jednako smo zajedno. I vi i mi. Jednako nam je teško. Mi možda imamo malo više stručnog znanja, ali djeca traže i od nas i od vas isto, srce puno ljubavi, kreativnost, utjehu, vrijeme. Postoje mnoga istraživanja koja su pokazala da 75 posto svih neuronskih veza u mozgu (sinapsi) se razviju do sedme godine, a od toga 50 posto sinapsi nastane već do pete godine. Isto tako sve je više stručnjaka koji naglašavaju važnost odgoja i obrazovanja upravo u ranoj i predškolskoj dobi.

Stoga iskoritite naše potencijale i ovim virtualnim putem, a naši odgojitelji će biti tu da nastave gdje su stali. Budite nama partneri, djeci poticaj.

Neka vaše dijete i dalje veselo korača u vrtić na daljinu, a vi mu pomozite u tome. Mi smo tu, iza ekrana, uz tipkovnicu, a vi #ostanitedoma i rastite sa nama.