SVJETSKI DAN ORALNOG ZDRAVLJA 20.ožujka

SVJETSKI DAN DEBLJINE 4.ožujka
6 ožujka, 2023
SVJETSKI DAN SVJESNOSTI O AUTIZMU 2.travnja
31 ožujka, 2023
SVJETSKI DAN DEBLJINE 4.ožujka
6 ožujka, 2023
SVJETSKI DAN SVJESNOSTI O AUTIZMU 2.travnja
31 ožujka, 2023

Svjetski dan oralnog zdravlja obilježava se diljem svijeta svake godine 20. ožujka s ciljem sprječavanja  i kontrole oralnih bolesti. Podsjećamo i osvještavamo o važnosti pravilne oralne higijene, zdrave prehrane, nadzoru nad čimbenicima rizika za razvoj bolesti,  te o obavljanju preventivnih pregleda. Glavna tema kampanje je „Budi ponosan na svoja usta“. Pozivom na akciju, nastojimo motivirati ljude da preuzmu odgovornost i vode brigu o svojim ustima i pomognu si u zaštiti svog općeg zdravlja. Oralno zdravlje je važno za funkciju žvakanja, gutanja, govora i smijanja ali i za estetiku.

Na tragu toga, i ove godine smo u svim odgojno-obrazovnim skupinama proveli zdravstveni odgoj o zdravlju i higijeni zubi. Za mlađu djecu smo organizirali posjet i pregled stomatologa u vrtiću iz Doma Zdravlja  Zagrebačke županije, ambulanta Bistra:  Ivana Vučetić, dr.med.dent. i Maja Grgec, med.sestra te Laura Lendić, dr.med.dent. i Svjetlana Ljubić Popović, med. sestra.  Starija djeca obavila su preventivni pregled zubi u stomatološkoj ordinaciji stomatologinje Ivane Vučetić koja ih je nagradila novom četkicom za zube.

20.ožujak je odabran kako bi istaknuo sljedeće: djeca bi trebala imati 20 mliječnih zubi, starije osobe moraju imati ukupno 20 prirodnih zuba na kraju svojeg života da bi se smatrale zdravima, a navedemo li redni broj mjeseca ispred rednog broja dana, tj.3/20, dobit ćemo oralni status koji bi trebale imati zdrave odrasle osobe, 32 zuba i nijedan (0) zubni karijes.

 

Nikolina Vidović, zdravstvena voditeljica

 

Slike PP za web