VESELIMO SE NOVOM POČETKU! PRIPREMIMO DIJETE NA PONOVNI DOLAZAK U DJEČJI VRTIĆ

Obavijest o nastavku redovitog rada Vrtića
26 svibnja, 2020
Obavijest o rezultatima upisa djece rane i predškolske dobu u Dječji vrtić Kapljica za pedagošku godinu 2020./2021.
3 lipnja, 2020
Obavijest o nastavku redovitog rada Vrtića
26 svibnja, 2020
Obavijest o rezultatima upisa djece rane i predškolske dobu u Dječji vrtić Kapljica za pedagošku godinu 2020./2021.
3 lipnja, 2020

VESELIMO SE NOVOM POČETKU! PRIPREMIMO DIJETE NA PONOVNI DOLAZAK U DJEČJI VRTIĆ

Poštovani roditelji nakon provedenog perioda kod kuće, ovim vam putem želimo ukazati na promjene s kojima će se susresti vaše dijete dolaskom u vrtić, kako biste u skladu sa stupnjem razumijevanja djeteta mogli dijete pripremiti na izmijenjene okolnosti boravka u vrtiću.

Zato nam je izuzetno važna prije svega vaša suradnja kako bismo djetetu olakšali povratak u vrtić i privikavanje na nov način života i igre u vrtiću.
To ne znači kako ćemo negirati vlastiti osjećaj zabrinutosti, ali je važan način kako pristupamo nekom problemu, kako razmišljamo o situaciji i usmjeravamo se na ono što možemo učiniti.

Prije svega, molimo vas da se sami dobro upoznate sa svim navedenim uputama tj. preporukama vrtića, MZO I HZJZ koje su objavljene na našim mrežnim stranicama. Redovito pratite i ostale obavijesti vrtića kako biste se upoznali sa ostalim smjernicama i mogućim dodatnim pojašnjenjima ili promjenama.

Dijete treba pripremiti, zato to učinimo zajednički i postepeno: na promjene ritma dana, promjene u funkcioniranju skupina, novom načinu ulaska u vrtić i odgojno-obrazovnu skupinu, neka nova pravila

Dijete ima ideju da će se vratiti na staro već njemu poznato, ali iako će neke stvari biti iste, morati će se suočiti s nekim promjenama i naučiti nova pravila ponašanja. Sve to može biti uznemirujuće za mlađe dijete ili ono koje je osjetljivije na promijene. Nekima će trebati više vremena i strpljenja nas odraslih da se naviknu na promijenjene okolnosti boravka u vrtiću.

Kako bi njima i vama pomogli, donosimo vam osnovne informacije o promjenama u radu vrtića te prijedloge načina kako da ih dijete lakše podnese.

Pripremite dijete da kod dolaska u vrtić će trebati pričekati red (s obaveznim razmakom od 2 m) kao i da će se primopredaja djeteta obavljati na vanjskom prostoru ispred vrtića. Dijete će prihvatiti netko od službenih djelatnika vrtića zaduženih za to. Upoznajte dijete s tim da nećete ući s njim u prostor vrtića/garderobu. Rastanci će morati biti na ulazu u vrtić, kratki. Potom dijete u pratnji odrasle/službene  osobe vrtića odlazi do sobe dnevnog boravka. Tamo ga čeka njegov matični odgojitelj. Kod odlaska iz vrtića također ćete preuzeti dijete ispred glavnog ulaza, po istom principu. Pozvonite na vrata, napomenite iz koje skupine je vaše dijete te ga pričekajte ispred objekta vrtića.

Upoznajte dijete, u osnovnim crtama i s promjenama u odnosu na odgojno-obrazovni rad. Sobe dnevnog boravka će djelovati drugačije s manje prisutnog materijala za igru. Nažalost, mnogi djetetu omiljeni centri aktivnosti za igru više neće biti djeci dostupni ili će imati bitno manje materijala za igru. Naime, po preporuci se mogu koristiti samo materijali koje je moguće oprati. Naš plan je da djeca provode najviše vremena na zraku (dvorište,terase) ili u sobi dnevnog boravka koristeći se didaktikom koja se može ručno dezinficirati. Kod boravka na zraku, u skladu s preporukama neophodno je izbjegavati aktivnosti koje intenzivno ubrzavaju i produbljuju disanje kao i brzo trčanje i druge oblike brzog kretanja djece, a strogo je zabranjeno korištenje pješčanika. Također, neće biti moguć susret djece iz različitih skupina na vanjskom ni u unutrašnjem prostoru vrtića. Djeca će biti upućivana na pojačane mjere higijene, zato vas molimo, da ih već kod kuće podsjetite na potrebu pojačanog zaštitnog ponašanja u skupini, higijenske navike kojih se treba pridržavati i sl.

I za kraj, naglašavamo kako kroz međusobnu podršku te zajedničkim i usklađenim djelovanjem djelatnika vrtića i vas roditelja, moći ćemo djetetu osigurati što bezbolnije prihvaćanje novih okolnosti rada vrtića te zajedno sačuvati zdravlje svih nas.