ZDRAVLJE ZUBI

HZJZ – POSTUPANJE S OBOLJELIMA,BLISKIM KONTAKTIMA OBOLJELIH I PREKID IZOLACIJE I KARANTENE_VER 21
18 ožujka, 2022
DIJETE U SREDIŠTU DRAMSKE UMJETNOSTI
25 ožujka, 2022
HZJZ – POSTUPANJE S OBOLJELIMA,BLISKIM KONTAKTIMA OBOLJELIH I PREKID IZOLACIJE I KARANTENE_VER 21
18 ožujka, 2022
DIJETE U SREDIŠTU DRAMSKE UMJETNOSTI
25 ožujka, 2022

„Karijes mi je ime, Crni prezime, djeca me se boje, zubari mrze me.“

 

Zdravlje usne šupljine je dio općeg zdravlja stoga ne smije biti zapostavljeno jer također utječe na  kvalitetu života.

Prvi mliječni zubi počinju nicati oko 6.mjeseca do prve godine života.  A ispadati počinju sa 6 godina.

Mit kako mliječni zubi nisu od pretjerane važnosti jer će ionako ispasti nije opravdan jer su mliječni zubi izrazito važni i čuvaju mjesto trajnim zubima. Njihova uloga je u prehrani, razvoju govora, razvoju čeljusti i psihološkom razvoju.

Karijes je najraširenija bolest  od koje boluje čak 90% ljudi. U većini slučajeva moguće ga je prevenirati zdravom prehranom: smanjenjem unosa hrane i pića koja sadržavaju šećere; svakodnevnom higijenom: pranjem zubi zubnim pastama koje sadrže fluoride te redovitim stomatološkim pregledima.

U susret Svjetskom danu oralnog zdravlja 20.ožujka u našem Vrtiću provodili smo aktivnosti prilagođene dobi i interesima  djece s ciljem prevencije bolesti i unaprjeđenja oralnog zdravlja. Oformili  smo kutić stomatologa, napravili memory igre o zdravoj prehrani, izradili plakate, četkice, oblikovali otiske zubi od različitih materijala, bojali, crtali, rezali, lijepili… Pjevali smo i plesali uz „Šubi-dubi“ i „Zube treba prati“. Učili smo o građi zuba, o mliječnim i trajnim zubima, koliko ih ima, kako se zovu. U većini odgojno-obrazovnih skupina zdravstvena voditeljica je na modelu zubala pokazala kako se pravilno peru zubi, u koje doba dana, koliko dugo, što je to karijes i kako nastaje.  Čitali smo književna djela „Zeko Vjeko pere zube“, „Dabar sa zuboboljom“, „Luka i tajna zdravog zuba“, „Zašto trebam prati zube“. Djeca su također kroz kazališnu predstavu „Zubi – Zubić priča“ u izvedbi Malog teatra bila upoznata o važnosti higijene zuba, pravilne prehrane i redovitog odlaska stomatologu.

U borbi protiv Grica, Greca, Mrljeka i Prljeka pomogla nam je i doktorica dentalne medicine Ivana Vučetić i medicinska sestra Maja Grgec iz Doma zdravlja Zagrebačke županije – ambulanta Bistra. Doktorica Ivana i sestra Maja su posjetile naše najmlađe polaznike i pregledale im zubiće, a starija djeca su se prošetala do njihove moderne stomatološke ordinacije. Putem smo učili o prometu i dobrobiti hodanja.  U ambulanti su se djeca upoznala sa zvukovima instrumentarija, udobnosti svemirske stolice iz koje puca pogled na predivnu Medvednicu, plavetnilom čarobne lampe, mirisima različitih sredstava i preparata. A i kućnim redom. Sva djeca su bez straha pristupila pregledu zubića, dobila edukativni poklon, a roditelji su obaviješteni o nalazu.

Naš cilj je postignut! Usvojili smo znanja i vještine za zaštitu zdravlja zubi i oslobodili se straha od pregleda kod stomatologa.

Uz roditeljski dom, vrtić je važno mjesto za usvajanje higijenskih navika i učenje preuzimanja odgovornosti za svoje zdravlje.

Ne zaboravite: zube peremo dva puta dnevno, dvije minute, a kod stomatologa idemo na pregled svakih 6 mjeseci.

I svakako prije nego zaboli..Aaaaaaaaaaa

 

Nikolina Vidović, zdr. voditeljica