AKTIVNOSTI ZA DJECU OD 1. DO 3. GODINE ZA RAZDOBLJE OD 18. DO 22. SVIBNJA 2020.

AKTIVNOSTI ZA DJECU OD 3. DO 5. GODINE ZA RAZDOBLJE OD 18. DO 22. SVIBNJA 2020.
18 svibnja, 2020
Obavijest o upisu djece rane i predškolske dobi u programe predškolskog odgoja i obrazovanja za pedagošku godinu 2020./2021. u Dječji vrtić Kapljica
18 svibnja, 2020
AKTIVNOSTI ZA DJECU OD 3. DO 5. GODINE ZA RAZDOBLJE OD 18. DO 22. SVIBNJA 2020.
18 svibnja, 2020
Obavijest o upisu djece rane i predškolske dobi u programe predškolskog odgoja i obrazovanja za pedagošku godinu 2020./2021. u Dječji vrtić Kapljica
18 svibnja, 2020

AKTIVNOSTI ZA DJECU OD 1. DO 3. GODINE ZA RAZDOBLJE OD 18. DO 22. SVIBNJA 2020.

BRIGA O SEBI I DRUGIMA (samostalnost)

– Kao i do sada, potičite djecu na redovito pranje ruku prije jela, nakon korištenja toaleta, nakon brisanja nosića, kašljanja ili kihanja, nakon igre na dvorištu ili s kućnim ljubimcima ili bilo koje druge situacije nakon koje bi ruke mogle biti prljave ili kontaminirane. Podsjetite dijete da ruke temeljito opere sapunom (svaku stranu dlana, između prstiju, ispod noktiju) i da ih vremenski pere dovoljno dugo.
– Potičite djecu na samostalnost prilikom obuvanja i izuvanja te oblačenja i svlačenja i odlaganja stvari na za to predviđeno mjesto.
– Potičite djecu na pospremanje i sortiranje svojih igračaka nakon igre te sudjelovanje u jednostavnim kućanskim poslovima.
– Djeca mogu roditeljima pomoći i u poslovima u kuhinji, vezanima uz kuhanje i pripremu hrane (primjereno njihovoj dobi). Sudjelovanje u pripremi hrane potiče razvoj senzorne integracije (osjetilo vida, njuha, opipa i okusa) i stvara pozitivan odnos prema zdravoj prehrani od najranije dobi. Donosimo vam prijedloge kako mala djeca mogu pomoći roditeljima u poslovima u kuhinji:
oprati voće i povrće
– natrgati listove zelene salate za salatu i oprati ih
– miješati sastojke žlicom ili pjenjačom
– pažljivo, uz vašu pomoć, ulijevati ili prelijevati tekućine iz jedne posude u drugu
– žlicom grabiti sastojke i premještati ih iz jedne posude u drugu
– mijesiti tijesto
– valjati tijesto valjkom
– posipati po hrani začine, šećer ili ribani sir
– spremiti hranu u hladnjak
– pospremiti plastične posude jednu u drugu (manje u veću) itd.

 

 

 

 

 

MOTORIČKE VJEŠTINE (gruba i fina motorika)

– Gruba motorika: predlažemo vam natjecateljsku igru s pravilima „Pčelice i bumbar“. Pravila igre možete preuzeti u PDF formatu.

https://vrtic-kapljica.hr/wp-content/uploads/2020/05/Igra-Pčelice-i-bumbar.pdf

– Fina motorika: premještanje „peludi“ pincetom poput pčele – sa cvijeta u košnicu, tj. saće.

Izradite od papira (slika 1) ili od narezanog tuljca role toaletnog papira (slika 2) saće, kao na slikama. Za jednostavniju varijantu – ne morate izrađivati saće, već iskoristite praznu kutiju za jaja (slika 3). Ako želi, dijete ih može obojiti žutom bojom. Sa djetetom izradite i veći cvijet od kolaž papira.
Za aktivnost vam je, osim saća i cvijeta, potrebna velika pinceta i žuti pomponi. Ako nemate pompone, možete iskoristiti žutu tjesteninu ili narezati žutu spužvu na sitne komade. Stavite ih na tučak cvijeta. Ako nemate kod kuće veliku pincetu, u prošlotjednim aktivnostima pogledajte upute kako je možete izraditi sami.
Djetetov zadatak je pincetom prenositi „pelud“ (tj. tjesteninu, loptice od spužve ili pompone) sa cvijeta u saće.

 

 

 

 

 

 

SENZORNE IGRE

– Izrada „ljigavca“ od meda:
Za izradu vam treba:
• ¼ šalice meda
• ¾ šalice gustina (kukuruznog škroba)
• Ulja po potrebi (1 – 2 žlice)
Med zagrijavajte u mikrovalnoj pećnici oko 45 sekundi, tako da postane tekući. Polako dodavajte kukuruzni škrob i miješajte dok med upije sav škrob (smjesa postane gusta). Ako je smjesa previše ljepljiva, dodajte još kukuruznog škroba. Na kraju dodajte ulja po potrebi, za elastičnost ljigavca. Ljigavac je spreman za igru kada je elastičan i kada nije ljepljiv. Djeci će biti atraktivan jer je podatan za oblikovanje i istraživanje teksture prstima i jer ima ugodan miris meda.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

– „Pisanje“ prstima ili štapićem po palenti ili grisu: u plitki pladanj stavite tanji sloj palente ili grisa (da prekrije dno pladnja). Nacrtajte ili isprintajte različite jednostavne oblike koje će dijete pokušati precrtati prstom ili štapićem po palenti. Ova aktivnost je dobra predvježba za razvoj grafomotoričke vještine (vještina potrebna za držanje olovke i pisanje grafema – slova).

 

 

 

 

 

 

 

 

SPOZNAJNE AKTIVNOSTI (istraživanje, predmatematičke vještine, logičke igre)

– Tijekom boravka na zraku u svome dvorištu, kao pravi istraživači, pronađite i promatrajte pčelice! Naravno, pazite na sigurnost djeteta – pčelice se gledaju, one se ne diraju. Pčela ima žalac kojim nas može ubosti ako se osjeća ugroženo.
Zavirite u cvijeće u cvijetnjaku, cvijeće na travnjaku ili u teglama. Ako budete uporni i strpljivi, za sunčanog dana ćete sigurno na jednom od cvjetova vidjeti pčelu ili bumbara. Što oni rade na cvijetu?
Pčele iz cvijeta usisavaju slatki sok (nektar) i nožicama sakupljaju žuti pelud od kojih u košnici proizvode med i stavljaju ga u saće koje izgledaju kao malene posudice. Taj med i ljudi mogu jesti. Kušajte med s djetetom. Kakvog je mirisa i okusa?

 

 

 

 

 

 

UMJETNIČKE AKTIVNOSTI (književne, dramske, glazbene)

– Pročitajte s djetetom edukativnu slikovnicu Pčelica Jelica i medo Edo“ autorice Katarine Halužan, koju možete preuzeti u PDF formatu.

https://vrtic-kapljica.hr/wp-content/uploads/2020/05/Slikovnica-Pčelica-Jelica-i-medo-Edo.pdf

– A da dani ne bi prošli bez pjesme i plesa, poslušajtdječju pjesmu „Leti pčela malena u izvedbi dječjeg zbora Zagrebački mališani:

https://www.youtube.com/watch?v=JXCaSHIYNaA

 

IZRAŽAVANJE I STVARANJE (likovne i kreativne aktivnosti)

– Likovna aktivnost „pčelica od otiska tabana“: ova je aktivnost djeci zanimljiva jer je neuobičajena i „škakljiva“ (djecu veseli škakljanje po tabanima). Djetetov bosi taban obojite temperom ili neka ga dijete umoči u tanak sloj žute boje. Obojenim stopalom neka dijete stane na papir. Nakon što makne stopalo, na papiru će ostati otisak djetetovog tabana. Otisku dodajte pruge, noge i krila i dobili ste pčelicu od otiska tabana!

 

 

 

 

 

 

 

 

– Likovna aktivnost „pčelice od kartonskih tanjurića“: za aktivnost vam trebaju žuti kartonski tanjurići (ili bijeli koje će dijete obojiti u žuto), crna boja, komad vate ili spužve i kvačica. Kvačicom stisnite kuglicu od vate ili spužvicu. Dijete neka je umoči u boju i otiscima izradi pruge. Prethodno olovkom iscrtajte pruge kao pomoć djetetu, da bi mu otisci bili u ravnoj liniji. Na kraju dodajte oči, ticala i krila po želji.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tekst pripremile odgojiteljice: Vlatka Ljubas, Karolina Žiljak, Alenka Viduka i Ana Puzjak.