AKTIVNOSTI ZA DJECU OD 1. DO 3. GODINE ZA RAZDOBLJE OD 4. DO 8. SVIBNJA 2020.

AKTIVNOSTI ZA DJECU OD 3. DO 5. GODINE ZA RAZDOBLJE OD 4. DO 8. SVIBNJA 2020.
6 svibnja, 2020
Odluka Osnivača Općine Bistra o izvanrednom subvencioniranju troškova Dječjeg vrtića Kapljica za svibanj 2020. godine
7 svibnja, 2020
AKTIVNOSTI ZA DJECU OD 3. DO 5. GODINE ZA RAZDOBLJE OD 4. DO 8. SVIBNJA 2020.
6 svibnja, 2020
Odluka Osnivača Općine Bistra o izvanrednom subvencioniranju troškova Dječjeg vrtića Kapljica za svibanj 2020. godine
7 svibnja, 2020

AKTIVNOSTI ZA DJECU OD 1. DO 3. GODINE ZA RAZDOBLJE OD 4. DO 8. SVIBNJA 2020.

BRIGA O SEBI I DRUGIMA (samostalnost)

– I dalje pazite na higijenu – redovito pranje ruku nakon odlaska na WC, prije svakog jela, nakon igre u dvorištu ili igre s kućnim ljubimcima, održavanje igračaka i prostora u kojem boravite čistima.
– I mala djeca mogu pomoći roditeljima u obavljanju jednostavnih kućanskih poslova. Štoviše, djeca od dvije i tri godine pokazuju najviše oduševljenja za obavljanjem kućanskih poslova, osobito ako im roditelji u tome pomažu. Sudjelovanje u kućanskim poslovima djetetu daje osjećaj važnosti i vrijednosti u obitelji, samim time što su određene dužnosti dodijeljene baš njemu. Preuzimanje sitnih kućanskih poslova pozitivno utječe na razvoj discipline, odgovornosti, radnih navika i samopouzdanja kod djece. Stjecanjem navedenih sposobnosti, vještina, navika i stavova o sudjelovanju u kućanskim poslovima, djeca postaju sposobnija i samostalnija te samim time spremnija za život koji je pred njima.

– U kojim kućanskim poslovima mala djeca mogu pomoći roditeljima?
Obrisati stol nakon objeda
Postaviti žlice i vilice pokraj tanjura prije jela (pazite na sigurnost djeteta)
Oprati spužvicom plastične tanjuriće ili čaše
Baciti smeće u koš
Baciti prljavo rublje u košaru
Pospremiti svoje igračke
Pomesti pod malom metlicom itd.

 

 

 

 

 

 

MOTORIČKE VJEŠTINE (gruba i fina motorika)

– Gruba motorika: imate li dvorište, i dalje svakodnevno provodite neko vrijeme u igri sa svojim djetetom na otvorenome. Kretanje je važno, pa potičite dijete da skače, trči, vozi tricikl, penje se, provlači ispod nečega i na sve ostale aktivnosti koje potiču usvajanje prirodnih oblika kretanja. Ako nemate priliku biti na otvorenome, i dalje vam donosimo prijedloge kako od svakodnevnih predmeta u kući izraditi poligone za vježbanje.
– Na primjer – knjige: položite ih na pod kao na slikama. Dijete ih može preskakivati, prekoračivati, zaobilaziti u „slalomu“ i sl.

 

 

 

 

 

 

– Uže i plastične kuhinjske zdjele u različitim bojama: postavite ih kao na slici. Potrebni su vam i maleni predmeti (igračke, spužvice, loptice…) u istim bojama kao što su zdjele, koje će dijete prenositi u zdjelu. Po užetu dijete hoda stavljajući nogu ispred noge. Kad dođe do zdjele, položi u nju predmet i vraća se po užetu natrag po novi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

– Fina motorika: uzmite kuhinjsko cjedilo s većim rupicama i okrenite ga naopačke. Dajte djetetu štapiće, slamke, štapiće za uši, špagete ili slične tanke predmete koje dijete može stavljati u rupice i vježbati finu motoriku. Štapićima za uši odrežite jedan kraj.

 

 

 

 

 

 

SENZORNE IGRE

– Izradite s djetetom senzornu vrećicu za proučavanje cvijeća. Potrebno vam je:

  • vrećica za zamrzavanje (ako mislite da će dijete vrećicu probušiti, koristite dvije vrećice)
  • prozirni gel za kosu
  • cvijeće
  • ljepljiva traka

U vrećicu za zamrzavanje stavite gel za kosu (toliko koliko je potrebno da, kada se rasporedi po čitavoj vrećici, bude sloj tanak oko 1 cm). U vrećicu s gelom stavite cvijeće koje je dijete samo odabralo (što šarenije, to bolje). Zalijepite rub vrećice kako gel ne bi iscurio iz nje. Na kraju ljepljivom trakom zalijepite vrećicu za prozor. Dijete će proučavati cvijeće na svjetlu izvana i prstima opipavati teksturu gela u vrećici.

 

 

 

 

 

 

SPOZNAJNE AKTIVNOSTI (istraživanje, predmatematičke vještine, logičke igre)

– Aktivnost istraživanja i prepoznavanja simetrije: od tkanine ili papira izrežite veća krila leptira. U sredinu mu nalijepite tijelo. Pronađite nekoliko sitnijih predmeta, ali pazite da su u parovima (npr. dva ključa, dva ista gumba, dva prstena za zavjese itd.). Po jedan od tih predmeta složite na jedno leptirovo krilo. Djetetov zadatak je na isti način (simetrično) rasporediti drugi par tih predmeta na drugo leptirovo krilo. Pazite na veličinu predmeta u odnosu na dijete (stavlja li dijete predmete u usta).

 

 

 

 

 

 

UMJETNIČKE AKTIVNOSTI (književne, dramske, glazbene)

– U nedjelju 10. svibnja je Majčin dan. U čast svim mamama pripremile smo vam slikovnicu „Volim te, mama“ autorice Melanie Joyce u PDF formatu.

https://vrtic-kapljica.hr/wp-content/uploads/2020/05/Volim-te-mama.pdf

Recitacija „Draga mama“ autorice Josipe Franjić Radulović:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

– S djecom poslušajte i pjesmu na temu Majčinog dana na Youtube kanalu:
„Ispred naše kućice“

https://www.youtube.com/watch?v=yWcoeREMvi0

– A s obzirom da smo se ovih i prijašnjih dana bavili aktivnostima vezanima uz kukce i leptire, poslušajte i pjesmu o leptirima:
„Leptiri“

https://www.youtube.com/watch?v=PG6F1f_oNdI

 

IZRAŽAVANJE I STVARANJE (likovne i kreativne aktivnosti)

– Kreativna aktivnost za Majčin dan – otisci mamine i djetetove ruke:
Što vam sve treba za smjesu:

  • brašno, sol, voda
  • 1 – 1 i pol šalica oštrog bijelog brašna
  • pola šalice sitne kuhinjske soli
  • do pola šalice mlake vode

Brašno i sol promiješati na suho u većoj zdjeli. Vodu dodajte polako i postepeno, dok se ne dobije smjesa koju se može umijesiti u glatko tijesto koje se može modelirati i koje se ne lijepi. Po potrebi dodati još malo vode ili brašna. Smjesu razvaljati na debljinu od oko 1 – 1,5 cm u oblik kruga (krug mora biti dovoljno velik da u njega stane vaš dlan). Najprije izradite svoj otisak unutar kruga, a nakon toga unutar svojeg otiska dlana utisnite djetetov (kao na slici). Nemojte zaboraviti prije pečenja izbušiti rupice za vezicu ili čavlić.

 

 

 

 

 

 

Otiske možete sušiti u pećnici (koristite papir za pečenje) oko 3 – 4 sata (po potrebi dulje/kraće) na oko 100 stupnjeva (da ispari sva voda). Pazite da tijesto ne posmeđi, redovito ga provjeravajte. Nakon toga otiske ostavite još neko vrijeme da se do kraja osuše na zraku. Kad se otisci osuše, obojite ih temperom – svoj dlan jednom, a djetetov drugom bojom. Želite li da otisci budu trajniji, polakirajte ih nekim bezbojnim lakom.

 

– Likovna aktivnost leptiri od spužvica:

Neka vam dijete izradi čestitku s leptirima za Majčin dan! Izrada leptira: uzmite male spužvice i po sredini ih stisnite gumicom ili koncem (kao na slici). Spužvice neka dijete oboji po jednoj strani temperom (ili umoči u boju) i izradi otisak na papiru. Otisak će imati oblik šarenih leptirovih krila. Pomozite djetetu oslikati tijelo i ticala na leptiru.

 

 

 

 

 

 

Tekst pripremile odgojiteljice: Vlatka Ljubas, Karolina Žiljak, Alenka Viduka i Ana Puzjak