AKTIVNOSTI ZA DJECU OD 4. DO 7. GODINE ZA RAZDOBLJE OD 6. DO 10. TRAVNJA 2020.

AKTIVNOSTI ZA DJECU OD 3. DO 5. GODINE ZA RAZDOBLJE OD 6. DO 10. TRAVNJA 2020.
4 travnja, 2020
AKTIVNOSTI ZA PREDŠKOLCE ZA RAZDOBLJE OD 6. DO 10. TRAVNJA 2020.
4 travnja, 2020
AKTIVNOSTI ZA DJECU OD 3. DO 5. GODINE ZA RAZDOBLJE OD 6. DO 10. TRAVNJA 2020.
4 travnja, 2020
AKTIVNOSTI ZA PREDŠKOLCE ZA RAZDOBLJE OD 6. DO 10. TRAVNJA 2020.
4 travnja, 2020

AKTIVNOSTI ZA DJECU OD 4. DO 7. GODINE ZA RAZDOBLJE OD 6. DO 10. TRAVNJA 2020.

Veoma je važno da dijete sudjeluje u obiteljskim pripremama, tradiciji vezanoj za nadolazeći blagdan Uskrs. Tako ćemo stvoriti tople obiteljske uspomene za cijeli život. Kroz ove aktivnosti i prigodne sadržaje želimo pomoći djetetu da razumije zbivanja uoči Uskrsa – poticati na darivanje, dijeljenje i suradnju.

 

Što je strah; Slikovnica; Video

https://youtu.be/t43fxTlOnX0

 

 

 

ZA PREDŠKOLCE

IGRA POGAĐANJA – odaberite jedan predmet u djetetovu okruženju te ga opišite sa što više preciznih detalja. Zadatak je da dijete pogodi o kojem se predmetu radi. Nakon toga roditelj i dijete mogu zamijeniti uloge.

BRZO GOVORENJE – Odaberite recitaciju koju svi u obitelji znaju napamet i nije previše duga. Na primjer, „Iš’o medo u dućan“. Trebat će vam sat ili štoperica za mjerenje vremena. Birajte tko će pokušati prvi i tko će mjeriti vrijeme. Cilj igre je što brže izgovoriti riječi, ali da svaka riječ bude jasno izgovorena i da se koja ne preskoči. Zabilježite rezultate, odnosno ukupno vrijeme koje je bilo potrebno za točno i brzo izgovorene riječi. Ako se želite još malo nasmijati, snimite svoje pokušaje i preslušajte ih jednom kada se zaželite dobrog raspoloženja.

PRONAĐI JAJA – odlična je prilika za uvježbavanje upotrebe prijedloga. Sakrijte jaja na mjesta kako biste postavljanjem pitanja od djeteta dobili odgovore kao što su u, na, iza, pokraj, iznad, ispod, između, ispred. Pitajte dijete gdje je pronašlo određeno obojeno jaje i zahtijevajte da vam odgovori jednim od navedenih prijedloga.

IGROKAZ – na sljedećoj fotografiji nalazi se igrokaz „Zaposlena koka“. Pročitajte ga djetetu te zatim zajedno odgovorite na pitanja nakon teksta (nalaze se na fotografiji). Po želji možete izraditi i štapne lutke te zajedno osmisliti novi igrokaz i zajedno ga odigrati.

 

 

 

 

 

 

 

 

POKUSI ZA VELIKE I MALE

 

Golo jaje
Što vam je potrebno:
– jaje
– teglica
– ocat (alkoholni)

 

Upute:
1. Stavite nekuhano jaje u teglicu (neka se vaše dijete uvjeri da je ljuska tvrda)
2. Dodajte u teglicu ocat (mora biti u potpunosti pokriveno jaje)
3. Ostavite jaje da odstoji nekoliko dana i svaki dan promatrajte što se događa sa jajetom. U slučaju da zatreba, dodajte još octa.

Objašnjenje:
Ljuska jajeta je najvećim dijelom sačinjena od kalcijevog karbonata. To je dio jajeta koji čini ljusku čvrstom. Ocat je kiselina poznata kao octena kiselina. Kada se kalcijev karbonat (jaje) i octena kiselina (ocat) kombiniraju, nastaje kemijska reakcija kojom se oslobađa ugljikov dioksid (vidimo mjehuriće koji okružuju jaje). Kemijska reakcija će se odvijati nekoliko sati (mi smo izvadili jaje nakon 48 sati), jaje je postalo mekano jer je sav ugljik napustio jaje s mjehurićima.

 

 

 

Tjelovježba
https://youtu.be/oc4QS2USKmk

 

 

 

 

 

VRIJEME ZA UČENJE SOCIJALNIH VJEŠTINA
Tablica kućanskih poslova:
• Nahraniti kućne ljubimce
• Obrisati proliveno
• Pospremiti igračke
• Pospremiti krevet
• Pospremiti svoju sobu
• Zaliti kućne biljke
• Pospremiti čisti pribor za jelo
• Pripremiti jednostavni sendvič
• Pospremiti kuhinjski stol
• Obrisati i pospremati posuđe
• Dezinfekcija kvake na vratima

 

MALI ISTRAŽIVAČI
Taktilni memory
Na po dvije kartonske podloge u obliku jajeta nalijepite materijale različitih tekstura, na primjer brusni papir, valoviti karton, spužva, vata, filc, … Zavežite oči i pokušajte samo opipom pronaći parove napravljene od istog materijala.

 

 

 

 

 

 

 

LIKOVNE AKTIVNOSTI
https://youtu.be/PF9I7LUaoWU

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Odrađene aktivnosti možete nam slobodno poslikati i poslati. Rado ćemo složiti od vaših uradaka plakat „Obiteljsko druženje“.
Vaše uratke šaljite nam na mail: odgojitelji.dvkapljica@gmail.com , sa naznakom aktivnosti od 4-7 godina.

 

Tekst pripremile odgojiteljice Sunčica Ledinski, Andrea Špoljarić, Vesna Biškupec i Kristina Poljak.