AKTIVNOSTI ZA DJECU OD 3. DO 5. GODINE ZA RAZDOBLJE OD 6. DO 10. TRAVNJA 2020.

AKTIVNOSTI ZA DJECU OD 1. DO 3. GODINE ZA RAZDOBLJE OD 6. DO 10. TRAVNJA 2020.
4 travnja, 2020
AKTIVNOSTI ZA DJECU OD 4. DO 7. GODINE ZA RAZDOBLJE OD 6. DO 10. TRAVNJA 2020.
4 travnja, 2020
AKTIVNOSTI ZA DJECU OD 1. DO 3. GODINE ZA RAZDOBLJE OD 6. DO 10. TRAVNJA 2020.
4 travnja, 2020
AKTIVNOSTI ZA DJECU OD 4. DO 7. GODINE ZA RAZDOBLJE OD 6. DO 10. TRAVNJA 2020.
4 travnja, 2020

AKTIVNOSTI ZA DJECU OD 3. DO 5. GODINE ZA RAZDOBLJE OD 6. DO 10. TRAVNJA 2020.

1. KVOČKE
Ispričajte djetetu priču o kvočki/koki čiji mali pilići nisu imali perje da se zaštite od kiše. Dok pričate, koristite lepeze (možete napraviti od običnog papira koji vam se nađe pri ruci; vjerujem da se svi sjećate kako ste ih radili u djetinjstvu) ili papirnate tacne koje će vam zamijeniti krila i pokazati djetetu kako je mama kvočka nastojala zaštititi svoje piliće. Dok ponavljate detalje priče, koristite i zvučne efekte npr. glasanje koke/kokodakanje. Neka se dijete glasa poput pilića/pijuče koji traži zaklon.

 

Prijedlog:
– razgovarajte s djetetom o tome kako se osjećalo dok je slušalo priču? Kako se osjećalo kada ga je mama štitila?
Ovom igrom i pričom pomažemo i potičemo dijete na stvaranje fizičke i emocionalne sigurnosti, ohrabrujući ga da pomogne sebi i drugima.

 

 

 

2. KOKA ILI JAJE?
Vječno pitanje među odraslima, ali i djecom. Kako nam se bliži blagdan u kojem su jaja sveprisutna možemo i kod kuće izraditi pisanice na različite načine. U ovoj aktivnosti dijete se susreće sa matematičkim pojmovima poput ravno, zaobljeno, krug, trokut, kvadrat, pravokutnik.

 

Prijedlog:

– sakupite iz svoje blizine što više različitih materijala npr. špaga, čepovi, kocke, kuhače, sličice, bojice, gumbi….Svakako vodite računa o veličini predmeta i odnosa djeteta prema njemu (stavlja li u usta i sl.)
Nešto dužom špagom na podu oblikujte jaje i unutar špage se poigrajte predmetima koje ste sakupili. Tijekom aktivnosti dijete će vas povesti, ono uvijek ima ideju što bi još mogli dodati.
Dok ukrašavate svoju pisanicu služite se prethodno navedenim izrazima ravno, zaobljeno, krug, trokut, kvadrat, pravokutnik.
Vašu pisanicu možete fotografirati i u vrijeme digitalne tehnologije može poslužiti kao jedinstvena čestitka koju ćete poslati svojim bližnjima, a isto tako možete poslati i nama na mail: odgojitelji.dvkapljica@gmail.com. S veseljem očekujemo vaše radove.

 

 

3. PISANICA
Jaja se vrlo lako mogu i modelirati. Modeliranjem razvijamo grubu i finu motoriku, koordinaciju oka, također djeluje terapeutski, usmjeruje pažnju i ono nezaobilazno, razvija kreativnost i maštu.

 

Prijedlog – izrada domaćeg plastelina.
Potreban materijal:
– 1 čaša brašna
– 1/2 čaše soli
– 1/2 žlice limunske kiseline
– 1/2 žlice ulja
– 1 čaša vode
– jestiva boja (možete bez boje ili upotrijebite boju za pisanice i sl.)

Postupak:
u manjoj posudi pomiješajte brašno, sol i limunsku kiselinu. Miješajte pjenjačom i polako ulijevajte vodu i ulje sve dok se masa ne ujednači. Tada dodajte i jestivu boju po želji i dobro promiješajte (već nekoliko kapi obojit će masu). Premjestite posudu na vatru pa kuhačom miješajte i kuhajte masu oko 1 min. odnosno tako dugo dok ne postane pregusta za miješanje. Masu istresite na radnu površinu i rukama još dobro izmijesite dok plastelin ne postane sjajan. Oprezno, jer je masa dosta vruća. Plastelin malo rashladite i to je to – spreman je za uporabu!

 

4. UTRKA SA JAJIMA
Jaja su vrlo osjetljiva namirnica i nitko ne voli kada mu se jaje razbije. Dozvolite si da vaše dijete dobije to iskustvo razbijenog jajeta, da osjeti teksturu i osjećaj kako se prema jajetu odnositi. Ova aktivnost razvija osjećaj težine, ravnoteže, prostornih odnosa te najviše hrabrost i samopoštovanje.

 

 

 

 

 

 

 

Prijedlog – igrati možete na otvorenom (poštujući propisane mjere civilnog stožera) ili u zatvorenom prostoru. Jaja mogu biti sirova, meko kuhana (naravno da je sa sirovima zanimljivije ) ili napola kuhana. Isto tako mogu vam poslužiti i krumpiri. Potrebna vam je žlica ili kuhača u kojoj ćete nositi jaja te ju držati u ruci ili u ustima.
Dogovorite jasna pravila:
*gdje je početak tj. kraj utrke?
*kako nositi jaje: u ruci ili u ustima?
*kada jaje padne da li ga smijemo podići i nastaviti ili ne?
Pobjednik je onaj koji završi utrku sa jajetom u izvrsnom stanju!
Nošenje jajeta na žlici teže je nego što mislimo, ali zato nam predstavlja pravi izazov i izvrsnu zabavu !

 

5. ZEKO HOP, ZEKO HOP
Posvetite pažnju svome djetetu i zajedničkim snagama izradite ZECA. To je jedna od najomiljenijih plišanih igračaka i likova u mnogim crtanim filmovima. Djeca posebno cijene kada samo za njih izradite takvu igračku koju će uvijek moći ponijeti sa sobom i koja je jedinstvena.

 

Za izradu plišane igračke zeca potrebno vam je sljedeće:
– jedna čarapa
– riža (to može biti i neka mahunarka ili vata)
– špaga
– škare
– ukrasna vrpca
– marker ili flomaster

Čarapu koju ste si izabrali napunite rižom (možete si pomoći kolutom ljepljive trake). Čarapa mora stajati vertikalno, podijelite je u dva dijela, donji dio je veći (tijelo) i gornji nešto manji (glava). Na sredini stisnite špagom i isto tako i gornji dio. Ono što vam je ostalo prerežite na pola i oblikujte uši. Ukrasnu vrpcu svežite zecu oko vrata i markerom nacrtajte oči i usta. Na kraju iza možete napraviti i mali repić.

 

 

6. NAĐI JAJE, SKOČI, ZAOBIĐI PREPREKU
Svaka vrsta pokreta predstavlja veliko značenje za naše opće zdravlje. Ovo je igra u kojoj dijete razvija osjećaj za prostorne odnose (ispred, iza, ispod, iznad, na, u), fleksibilnost, koordinaciju pokreta, snagu i dobru formu.

Prijedlog:
– igru možete igrati na otvorenom (poštujući propisane mjere civilnog stožera) ili u zatvorenom prostoru.
Napravite igralište od stvari koje je lakše ili teže preskočiti,  provući se ispod njih – jastuci, manje kutije, kamenje, štapovi..Provlačiti se možete ispod stola, stolica, užadi, mreža ili kroz obruč. Možete se natjecati međusobno ili sa svojim kućnim ljubimcem, imajte samo na umu da tijekom igre koristite izraze ispred, iza, ispod, iznad, na, u. Postoje već gotove zapreke koje nas okružuju samo trebamo otvoriti oči i iskoristiti ih tijekom igre.

 

 

7. ZAPJEVAJMO ZAJEDNO
Uz pokret svakako je važna i glazba, evo jedne pjesmice koja će vam lako ući u uho !

USKRSNI ZEKO
Žurim preko šumskog gaja moram skupit puno jaja.
Trebam brzo sad obići koke cijelog ovog kraja!

Ho-pa hop! Ho-pa hop! Skače zeko skok na skok!
Ho-pa hop! Ho-pa hop! Skače zeko skok na skok!

https://www.youtube.com/watch?v=gYEQtKBQqc4

 

Uz malo vježbe i svjetla vaš zec može visoko skočiti!

 

 

 

 

 

 

 

Aktivnosti pripremile odgojiteljice Zvonimira Šporčić, Nikolina Jurković, Zdenka Brcko i Ana Jumić.