I NAŠ VRTIĆ JE SIGURAN!

POMOĆ U OPASNOSTI 112 – JEDINSTVENI EUROPSKI BROJ ZA HITNE SLUŽBE
10 veljače, 2022
SOCIJALNE VJEŠTINE
16 veljače, 2022
POMOĆ U OPASNOSTI 112 – JEDINSTVENI EUROPSKI BROJ ZA HITNE SLUŽBE
10 veljače, 2022
SOCIJALNE VJEŠTINE
16 veljače, 2022

DV Kapljica se početkom pedagoške godine 2021./2022. priključio Erasmus + projektu „Sigurnije škole i vrtići“ u organizaciji Hrvatskog crvenog križa.  Internetska platforma sadrži  metodički i sadržajno standardizirane različite edukativne materijale, aktivnosti, alate koje odgojitelji i stručni suradnici mogu koristiti u svakodnevnom odgojno-obrazovnom radu s djecom. Cilj projekta  je poboljšati znanja i ojačati kompetencije djece, odgojitelja i svih drugih zaposlenika u pripremi za izvanredne situacije, prvu pomoć i sigurnost u vrtiću. U provođenju aktivnosti sudjelovale su odgojno-obrazovne skupine djece starije od tri godine, pa su se i same aktivnosti prilagođavale njihovoj dobi ali i interesima. Protekle dvije turbulentne godine su nas osvijestile kako se izvanredne situacije ipak događaju i naše privatne i poslovne planove gurnule van okvira. Mijenjali su se prioriteti i odluke, a potreba za znanjem i informiranosti nikad nije bila izraženija. Cjeloživotno učenje i  kontinuirano usavršavanje pomaže nam nositi se s različitim životnim izazovima. Preuzimanjem odgovornosti i aktivnim sudjelovanjem učimo se kako pomoći samom sebi i bližnjima i tako utjecati na ishod situacije.  Znanjem pobjeđujemo strah i nemoć u neizvjesnim ugrozama.

U suradnji sa Gradskim društvom Crvenog križa Zaprešić i liječnikom Ivicom Cvetković, svi zaposlenici DV Kapljica  obnovili su znanja i vještine iz pružanja Prve pomoći.

U odgojno-obrazovnom radu bile su zastupljene sljedeće teme:

  • Komplet za izvanredne situacije – Set2GO
  • Plakat na temu „Priprema za izvanredne situacije“
  • Upoznavanje sa žurnim službama i njihovim brojevima
  • Ponašanje i oblačenje pri niskim temperaturama
  • Priprema za potres
  • Preventivne mjere od opasnosti u kući
  • Prva pomoć u predloženim situacijama: osobi kojoj krvari nos, osobi koja je udarena, osobi s porezotinom, osobi sa slomljenom nogom ili rukom
  • Nošenje s osjećajima „Otvaranje i zatvaranje padobrana“

 

I tako smo ostvarili pravo na oznaku „Siguran vrtić“  koju ponosno ističemo. Sudjelovanje u projektu će se nastaviti i u narednim pedagoškim godinama jer su zdravlje i sigurnost temeljne ljudske potrebe.

 

Nikolina Vidović, zdr. voditeljica