AKTIVNOSTI ZA DJECU OD 3. DO 5. GODINE ZA RAZDOBLJE OD 25. DO 29. SVIBNJA 2020.

AKTIVNOSTI ZA DJECU OD 5. DO 7. GODINE ZA RAZDOBLJE OD 25. DO 29. SVIBNJA 2020.
25 svibnja, 2020
AKTIVNOSTI ZA DJECU OD 1. DO 3. GODINE ZA RAZDOBLJE OD 25. DO 29. SVIBNJA 2020.
25 svibnja, 2020
AKTIVNOSTI ZA DJECU OD 5. DO 7. GODINE ZA RAZDOBLJE OD 25. DO 29. SVIBNJA 2020.
25 svibnja, 2020
AKTIVNOSTI ZA DJECU OD 1. DO 3. GODINE ZA RAZDOBLJE OD 25. DO 29. SVIBNJA 2020.
25 svibnja, 2020

AKTIVNOSTI ZA DJECU OD 3. DO 5. GODINE ZA RAZDOBLJE OD 25. DO 29. SVIBNJA 2020.

1. SVAKODNEVNA TJELOVJEŽBA

Prošli tjedan puno ste razgovarali o važnosti pravilne i zdrave prehrani, higijeni i osnovnim dijelovima tijela. Te sve svari napomenuli smo iz tog razloga da bi osvijestili kako su zdrava prehrana, zaštita zdravlja i kulturno – higijenske navike važne za razvoj dječjeg organizma. Zadovoljavanjem svih tih uvjeta spriječili smo razne moguće štetne utjecaje na dječji organizam. Osnovna razlika između djeteta i odraslog čovjeka je u tome što dijete raste i razvija se. Zato želimo naglasiti jedno najkarakterističnije svojstvo dječjeg organizma, a to je plastičnost. Plastičnost je sposobnost lakog mijenjanja pod utjecajem promjenjivih povoljnih i nepovoljnih uvjeta. Poznato je da se dijete u povoljnim prilikama brže razvija i psihički i fizički, zato potaknite dijete na SVAKODNEVNU TJELOVJEŽBU.

Na važnost svakodnevne tjelovježbe ovaj tjedan će nas svakako podsjetiti i obilježavanje dana rekreativnog sporta.

 

 

Prijedlog:

Na priloženoj fotografiji ima opis kratkih vježbi koje možete svakodnevno provoditi s djetetom.

 

 

 

 

 

 

 

 

https://youtu.be/oc4QS2USKmk

 

 

 

2. LOPTA KAO REKVIZIT

Tijekom proteklih tjedana već smo spominjali igre loptom. Bez obzira na sposobnosti pojedinog djeteta, vrtićka dob vrijeme je u kojem uz igre loptom sa sobom nose i razvijaju savladavanje niz vještina:

 • Koordinacija ruka – oko
 • Upoznavanje sa sportskim aktivnostima
 • Gruba i fina motorika – od ranije dobi razvijaju se mišići, a kasnije dijete uči posezati za loptom, trčati i skakati uz loptu
 • Procjena vremena – dodajući se loptom dijete uči kroz iskustvo u kojem je trenutku potrebno ispružiti ruke, kada ona leti prema njemu i uči procjenjivati koliko je lopti vremena potrebno kako bi do njega doletjela.
 • Uzrok/posljedica – nakon mnogo igre s loptom dijete brzo shvati kako ona odskakuje i što će se dogoditi kada je udari, baci.
 • Snaga – koliko snage je potrebno upotrijebiti kako bi lopta krenula, znanje je koje se stječe kroz iskustvo. S puno vježbe i mišića dijete polako uči koliko je snage potrebno za lupanje lopte.
 • Sportsko ponašanje – strpljenje i dobre manire su vještine koje dijete sudjelovanjem u sportu lakše savlada i primjenjuje ih u ostalim situacijama, a u igri loptom s pravilima te vještine se lako savladaju.
 • Igra na otvorenom – svježi zrak čini čuda za dječje zdravlje. Igre loptom idealni su ljetni sport, ali su i odlične za suhe hladne dane jer uključuju mnogo kretanja pa djetetu nije hladno.

 

Prijedlog:

Ovdje je nekoliko igara s loptom kojih se vjerojatno sjećate iz svog djetinjstva,osnovni  rekvizit koji vam je potreban za ove igre je LOPTA koje god dimenzije ona bila.

Dodavanje loptom

Pokušajte se dodavati loptom s djetetom tako da lopta ne padne na pod.

Igra kokota

Sjećate se te igre? Jedan je igrač u sredini dok se drugi preko njega dodaju sve dok kokot ne ulovi loptu. Tada igrač koji je bacio ulovljenu loptu postaje kokot.

Ubacivanje u koš

Nađite neku veću kutiju ili košaru i igrajte s djetetom pravu verziju košarke.

Kuglanje

Uzmite plastične flašice koje vam više ne trebaju, napunite ih do pola vodom, loptu i spremni ste za kuglanje.

 

 

 

 

 

Mala košarka

Posred dna čaše igrač napravi rupicu. Provuče špagicu kojoj na kraju napravi čvor kako se ne bi izvukla iz čaše. Na slobodan kraj uzice stavi lopticu od plastelina promjera otprilike tri centimetra i mala košarka je napravljena. Igra se sastoji od toga da se brzim pokretima šake pokuša ubaciti loptica u čašu. Možete napraviti i malo natjecanje u obitelji i vidjeti tko će postići najveći broj uzastopnih ubacivanja.

 

 

 

 

 

 

 

Tenis sa balonima

Baloni su super rekviziti za vježbanje cijelog tijela, puno su lakši od većine lopti i time dijete razvija osjećaj za težinu.

Za ovu igru potrebni su:

 • Drveni štapići, kartonska rola ili karton
 • Papirnati tanjuri
 • Ljepljiva traka
 • Baloni

 

 

 

 

 

Ako nemate drvene štapiće poslužit će i kartonska rola od papirnatih ručnika ili folija. Na papirnati tanjur sa stražnje strane zalijepite štapić ili rolu i dobili ste reket. Napušite balon i igra može početi. Tijekom izrade reketa i napuhavanja balona neka dijete ima glavnu ulogu, a vi budite koordinator i pomagač u realizaciji predložene ideje.

Primjeri na koje načine možete igrati „tenis sa balonima“

Možete se natjecati tko može duže držati balon na tanjuru tj. „reketu“, možete se dobacivati i brojiti bodove. Kome padne balon na pod, taj je izgubio tu rundu.

Ako imate mogućnosti, možete rastegnuti elastičnu gumu (gumi-gumi) između dvije stolice i pokušati igrati tenis.

Također je zgodno napraviti utrku, tko prvi dođe do nečega što ste označili kao cilj (noseći balon na tanjuru – reketu), taj je pobjednik.

 

Igranje badmintona

Badminton je kao i tenis odlična aktivnost za dijete, igranje badmintona predstavlja izvrstan način vježbanja:

 • Budnosti i usredotočenosti djeteta na ono što radi
 • Ciljanja i koncentracije
 • Za poboljšanje ustrajnosti i izdržljivosti

https://juhuhu.hrt.hr/gledaj/1305/partija-tenisa

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3. PRESKAKANJE I SKAKANJE

Preskakanje i skakanje idealan je oblik kardio vježbanja za dijete. Preskakanje užeta pomaže djetetu da iskoristi energiju na pozitivan i kvalitetan način, potiče rad ruku, nogu i svakim zamahom u skok pokreće trup. Dijete skakanjem stječe vještinu procjene udaljenosti i sposobnost održavanja ravnoteže.

Prijedlog:

Ovo je primjer nekoliko igara u kojima je stavljen naglasak na skakanje i preskakanje, a kao rekvizit vam je potrebna ljepljiva krep traka, uže ili rastezljiva guma.

Mala atletika

Za ovu aktivnost potrebna vam je ljepljiva krep traka (“pik” traka)

Zalijepite nekoliko traka na pod u različitim smjerovima i govorite djetetu razne upute kao npr.:

 • Hodanje po crtama
 • Hodanje po prazninama između crta
 • Trčanje po crtama ili prazninama
 • Sve isto samo unatraške
 • Sve isto samo zatvorenih očiju
 • Skakanje iz praznine u prazninu
 • Skok u dalj

 

 

 

 

 

I još mnogo drugih kombinacija vjerujemo da ćete se sigurno još koje sjetiti.

Tijekom igre možete označiti koliko je dijete skočilo iz praznine u prazninu, izmjeriti udaljenost metrom ili nekim predmetom. Svakako dajte djetetu da razvuče metar, to će ga jako razveseliti, a samim time razvijate matematičke kompetencije. Možete nacrtati tablicu, upisati članove obitelji i bilježiti rezultate svih članova koji sudjeluju u igri. Ovo je zaista samo primjer, a vi dajte mašti na volju.

Konopac putuje

Ako imate deblji konopac dajte djetetu da ga vrti oko sebe i neka konopac putuje od glave, preko trbuha – trupa, pa sve do stopala. Može poslužiti obruč ili vijača za preskakanje. Molimo vas da svakako vodite računa o sigurnosti prilikom ove igre dok dijete ne upozna rekvizit i njegove karakteristike.

 

 

 

 

 

 

 

 

Preskakanje užeta                                                                                

Prije nego dijete potaknete na sunožno preskakanje užeta, položite uže na tvrdu podlogu i neka ga dijete prekoračuje, sljedeći korak je sunožno preskakanje, zatim mu ga probajte prebacivati preko glave, a ono preskakuje i nakon toga samo prebacuje i preskakuje. Vodite računa o tome da dužinu užeta prilagodite dobi i vještinama djeteta.

 

 

 

 

 

 

Potraga za blagom

Za ovu igru potrebno je:

 • nekoliko stolica
 • rastezljiva guma
 • papir
 • flomasteri
 • kvačice

 

 

 

 

 

 

Rastegnite gumu i osigurajte ju oko nogu stolica, stola, kauča. Neka bude što nepravilnijeg oblika i različitih visina. Idealno bi bilo da imate dvije  ili više rastezljivih guma. Na papiriće može dijete nacrtati, voće, povrće, brojeve, geometrijske likove ili bilo što, što želite s njime vježbati (u primjeru je prepoznavanje slova). Papiriće zatim zakvačite na razna mjesta po gumi. Dijete se treba provlačiti, preskakati, istezati da bi došlo do zakvačenih papirića. Kada dijete skine papirić, treba imenovati ono što je na papiriću i krenuti dalje dok ne skupi sve crteže ili fotografije vezane uz temu koju ste mu zadali.

 

Školica

Na tvrdoj podlozi nacrtajte na početku kvadrat, nakon njega dva kvadrata jedan pored drugog, zatim jedan kvadrat u sredini i na kraju pravokutnik. Prvi kvadrat je zemlja, a pravokutnik ne kraju nebo. Svako polje označite brojevima od  1 – 5. Dijete neka baci kamenčić na polje i poskakuje do kamenčića dok ne stigne od zemlje do neba, okrene se i natrag isto tako. Gdje su dva polja ima raskoračni stav, a gdje je jedno skupljeni, kada dijete to savlada može skakati i stajati na jednoj nozi. Vjerujem da se ove igre sjećate iz djetinjstva pa dajte mašti na volju i kreirajte svoja pravila. Djetetu će biti dovoljno da mu samo jednom nacrtate „školicu“ kasnije će ono prema vašem predlošku crtati svoju.

      

 

Pikado

Pikado je jednostavna igra koja razvija koordinaciju pokreta, razvija jednostavne matematičke operacije kroz igru, a može biti i dodatna zabava ako se uključi malo vode i spužva (mogu se koristiti kamenčići ili vrećice napunjene pijeskom).

Za igru vam je potrebna:

 • Kreda,
 • Spužva,
 • Posuda s vodom

 

 

 

 

 

 

Na pločniku nacrtajte nekoliko koncentričnih krugova i označite ih brojevima koji će označavati bodove. Buduće da je najteže pogoditi sredinu u njoj upišite najveći broj. U primjeru su upisani brojevi od 1,5 i 10. Spužva se namoči u vodu i igra može početi. Cilj je zamahnuti spužvom i pogoditi čim bliže središtu kruga. Ovo je jednostavna i zabavna igra za cijelu obitelj na svježem zraku .

 

4. PLEŠIMO ZAJEDNO

Već smo govorili o važnosti glazbe u razvoju djeteta, a sama glazba dijete potiče i na pokret. Neke od mnogobrojnih prednosti plesanja su potpuno pokretanje cijeloga tijela, uključen rad svih mišića, povećanje koncentracije, izražavanje umjetničko stvaralačke strane vašeg djeteta…

Prije plesa treba se dobro istegnuti pa vam dajemo jedan izazov, probajte na njega pozitivno odgovoriti.

                         IZAZOV

 

 

 

 

 

 

A sada ples sa puno sreće i veselja

 

 

 

 

 

 

https://youtu.be/RcrZLSE0vws

https://juhuhu.hrt.hr/gledaj/1209/znacka-za-kisni-ples

 

5. BICIKLIRAJMO

Bicikliranje je odličan oblik vježbanja. Idealno je za dijete, jer se bicikl može prilagoditi djetetovim sposobnostima i rasti zajedno s njime (bicikl sa pomoćnim kotačićima). Neke od prednosti vožnje bicikla su:

 • Poticanje rada nogu i kukova
 • Smatra se jednim od najboljih kardio treninga
 • Poboljšava protok i cirkulaciju krvi, poboljšava funkcije srca i mozga
 • Smanjuje krvni tlak i razinu kolesterola
 • Pomaže u gubitku prekomjerene tjelesne težine te sprječava eventualnu ranu pretilost.

 

 

 

 

 

https://issuu.com/dzeleno/docs/_eljka_horvat_-_vukelja

 

Dragi naši „Leptirići“ i „ Pčelice“, nadamo se da ćete uživati u sportskim aktivnostima, tjelovježbi i igri, a posebno u izazovu, uz puno smijeha i veselja zajedno sa svojim roditeljima.

S velikim nestrpljenjem čekamo čuti vaša iskustva prilikom tjelovježbe te kada se vratimo u vrtić da i vi nama pokažete neku novu vježbu.

Svoje fotografije i vaša iskustva u provođenju tjelovježbe, a posebice izazova možete nam  poslati na mail: odgojitelji.dvkapljica@gmail.com .

Sve vas lijepo pozdravljamo i veselimo se skorom susretu.

Sve vas pozdravljaju tete Zvonka, Nikolina, Zdenka i Ana!

 

Tekst pripremile odgojiteljice: Zvonimira Šporčić, Nikolina Jurković, Zdenka Brcko i Ana Jumić.