AKTIVNOSTI ZA DJECU OD 4. DO 7. GODINE ZA RAZDOBLJE OD 11. DO 15. SVIBNJA 2020.

AKTIVNOSTI ZA PREDŠKOLCE ZA RAZDOBLJE OD 11. DO 15. SVIBNJA 2020.
11 svibnja, 2020
AKTIVNOSTI ZA DJECU OD 3. DO 5. GODINE ZA RAZDOBLJE OD 11. DO 15. SVIBNJA 2020.
11 svibnja, 2020
AKTIVNOSTI ZA PREDŠKOLCE ZA RAZDOBLJE OD 11. DO 15. SVIBNJA 2020.
11 svibnja, 2020
AKTIVNOSTI ZA DJECU OD 3. DO 5. GODINE ZA RAZDOBLJE OD 11. DO 15. SVIBNJA 2020.
11 svibnja, 2020

AKTIVNOSTI ZA DJECU OD 4. DO 7. GODINE ZA RAZDOBLJE OD 11. DO 15. SVIBNJA 2020.

IGRE S LOPTOM

Lopta je omiljeni dječji rekvizit koji se može koristiti u vježbama oblikovanja te u različitim poligonima. Idealna je za elementarne i štafetne igre jer traži spretnost, preciznost, okretnost, dinamiku i brzinu.

Vježbe s loptom izvode se na način da se lopta gura, baca, hvata, kotrlja i sl., a pritom se koriste i aktiviraju ne samo mišići ruku i nogu već i ostalih dijelova tijela. Igre s loptom za djecu predškolske dobi utječu na pokretljivost zglobova, na razvoj osjećaja za oblik, elastičnost i inerciju lopte te na razvoj osjećaja za ravnotežu. Lopte su idealni rekviziti jer omogućuju usvajanje i usavršavanje tehnike svih sportskih igara, a ujedno izoštravaju vid i sluh. U radu s djecom koriste se male, velike i srednje lopte izrađene od materijala poput spužve, gume, kože ili plastike. U nastavku teksta donosimo pregled nekih igara s loptom za djecu predškolske dobi.

1. Nogalice

U ovoj igri mogu sudjelovati mama, tata i djeca svih uzrasta. Svi legnite na pod u jedan krug. Stavite loptu između nogu i pokušajte se umjesto rukama, dodavati nogama. Ova igra iznimno je zabavna i smiješna, ali je i svojevrsna vježba za trbušne mišiće.

2. Čistim da je čista

Kada ste zaokupljeni kućanskim poslovima i nemate vremena za igru, pokušajte zabaviti i “zaposliti” dijete na način da mu dozvolite da samo oslika loptu ili lopticu uz pomoć flomastera koji se lagano ispiru. Naravno da će dijete svim silama pokušati dekorirati svoju omiljenu loptu, ali ona će mu stalno ispadati iz ruke. Takve ponavljajuće radnje djeca vole, a mogu ponešto naučiti i o strpljenju. Kasnije zajedno možete lopti prirediti kupku i okupati je u puno pjene.

3. Baci pa skoči

Ova igra također se igra sa više djece ili članova obitelji. Neka svi stanu u krug. Kada jedan igrač dodaje loptu drugom igraču u krugu, mora glasno viknuti: “Skoči!” ili “Baci!” ili “Hop!”. Ako igrač vikne “Skoči!” onaj kome je lopta namijenjena mora skočiti, ali i uhvatiti loptu. Ako vikne “Baci!”, igrač koji prima loptu mora je što brže baciti dalje, a ako se čuje “Hop!” igrač koji prima loptu mora je dodati preko leđa uz skok.

4. Daj mi daj

Ova se igra može igrati u paru. Uzmite ručnike iz kupaonice i jednu lopticu srednje veličine. Pokušajte si lopticu dodavati pomoću ručnika na način da je iz ručnika odbacite, a dijete je pokušava svojim ručnikom uhvatiti i obratno. Umjesto lopte ovdje možete koristiti i balone, kao i lopte za plažu, a posebice ako se igrate u zatvorenom prostoru.

5. Abeceda

Neka svi igrači stanu u krug i svaki prilikom bacanja loptice neka glasno vikne jedno slovo. Potaknite dijete da pokuša nizati slova na način da slože neku kratku riječ. Ista se igra može igrati i sa izvikivanjem brojeva kako oni idu po redu od 1.

6. Tunel

Stanite na određenu razdaljinu od djeteta i razmaknite noge. Potom ga potaknite da kotrlja loptu na način da točno nacilja “kroz tunel”. Kad svlada određenu razdaljinu, pomaknite se još dalje. Djeca na taj način vježbaju preciznost i snagu te uče o udaljenostima i odnosima među predmetima.

7. Pčelice

Pčelice lete po obilježenom prostoru sve dok roditelj u jednom trenutku ne prevrne kanticu sa šarenim lopticama (crvenim, plavim, zelenim i žutim). Tada počinje igra te je cilj što brže skupiti loptice, no zelene loptice ide u zelenu kanticu, plave u plavu itd. Cilj je skupiti sve loptice te ih pravilno po bojama rasporediti u kantice.

7. Mudra lopta

Još jedna dobra igra za više članova obitelji je “Mudra lopta”. Za igru je potrebna lopta, a u njoj sudjeluju igrači koji stoje u polukrugu i vođa igre. Zadatak je da vođa igre loptom dodirne i imenuju tri dijela tijela, a zatim loptu baca jednom igraču koji je hvata, ponovi ista tri dijela tijela, pritom ih dodirne loptom i vraća loptu vođi igre. Na primjer, vođa igre dodirne glavu i izgovori glava, zatim dodirne lakat i izgovori lakat i na kraju dodirne koljeno i izgovori koljeno. Kada dobaci loptu drugom igraču, on to ponovi. Kada svi ponove prva tri pojma, onda se prelazi na sljedeći nivo igre, a tada svaki igrač smisli nova tri dijela tijela, vodeći računa da igrači prije njega nisu spomenuli niti jedan. Ukoliko je potrebno, početni nivo igre se može preskočiti i odmah ovako igrati. Lopta se nasumice baca igračima, tako da svi u svakom trenutku budu koncentrirani kako bi uhvatili iznenada bačenu loptu i ispunili zadatak. Igra nije natjecateljskog karaktera, ali se može igrati “na ispadanje” – ukoliko netko ne uhvati loptu ili ponovi neki dio tijela koji je već bio spomenut. Igra ima više varijacija i kada im postane lagani nivo koji igraju, onda je cilj da izgovore samo prvo slovo, odnosno G, L, S, za glava, lakat, stopalo, ili da imenuju neke predmete i životinje koji počinju na to slovo – globus, lastavica, stolica.

 

 

KUTAK ZA PREDŠKOLCE

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

REBUSI

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

I dalje vas pozivamo da aktivnosti i radove šaljete na mail odgojitelji.dvkapljica@gmail.com

 

Tekst pripremile odgojiteljice: Sunčica Ledinski, Andrea Špoljarić, Vesna Biškupec i Kristina Poljak.