AKTIVNOSTI ZA DJECU OD 4. DO 7. GODINE ZA RAZDOBLJE OD 18. DO 22. SVIBNJA 2020.

AKTIVNOSTI ZA PREDŠKOLCE ZA RAZDOBLJE OD 18. DO 22. SVIBNJA 2020.
18 svibnja, 2020
AKTIVNOSTI ZA DJECU OD 3. DO 5. GODINE ZA RAZDOBLJE OD 18. DO 22. SVIBNJA 2020.
18 svibnja, 2020
AKTIVNOSTI ZA PREDŠKOLCE ZA RAZDOBLJE OD 18. DO 22. SVIBNJA 2020.
18 svibnja, 2020
AKTIVNOSTI ZA DJECU OD 3. DO 5. GODINE ZA RAZDOBLJE OD 18. DO 22. SVIBNJA 2020.
18 svibnja, 2020

AKTIVNOSTI ZA DJECU OD 4. DO 7. GODINE ZA RAZDOBLJE OD 18. DO 22. SVIBNJA 2020.

Zdrave navike usvajaju se od najranije dobi i boravak

u kući utječe na tjelesnu aktivnost, prehranu i ritam spavanja

vašeg djeteta. Donosimo najvažnije poruke koje bi vaše dijete

trebalo usvojiti o zdravim stilovima života, kao i igre koje možete

igrati kako bi radili na usvajanju zdravih navika.

 

  • Započnite dan doručkom!

Ne zaboravite važnost doručka kao prvog obroka u danu. Uključite dijete u izradu obroka. Dopustite mu da odabere namirnice, sudjeluje u pripremi hrane i postavljanju stola te potom zajedno doručkujte. Razgovarajte s djetetom o važnosti doručka i vrsti namirnica koje se preporučuju za doručak.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  • Tjelesna aktivnost čuva naše zdravlje!

Tjelesna aktivnost neophodna je za očuvanje zdravlja. Svakodnevno s djecom razgovarajte o važnosti očuvanja zdravlja srca i svaki dan osigurajte preporučene količine tjelesne aktivnosti:

–  180 minuta za tjelesne aktivnosti različitog intenziteta za djecu do šest godina kako bi spriječili dugotrajne periode sjedilačkih aktivnosti

– 60 minuta umjerene do intenzivne tjelesne aktivnosti za djecu i mlade u dobi od šest do 18 godina.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  • Šarena hrana svakoga dana za zdravlje mališana!

Hrana krije obilje vitamina i minerala. Svaki od njih daje specifične boje našim namirnicama. Kako bismo svaki dan unijeli preporučenu količinu hranjivih tvari, važno je da su naši tanjuri šareni. Uključite dijete u kreativno osmišljavanje šarenih tanjura i usput naučite nekoliko veselih pjesmica.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  • Voda ti daje super moći!

Voda je najzdravije piće. Voda je uvijek blizu. Naš organizam je 70% voda. Sve su to blagodati vode koja je kod nas sigurna za piće i uglavnom dostupna. Voda je uz to neophodna i za održavanje higijene i zaštitu od bolesti. Kako bismo se zaštitili od bolesti, važno je često i dobro prati ruke, prati namirnice, ali i piti dovoljnu količinu vode tijekom dana. Djeci se preporučuje najmanje pet čaša vode dnevno. Razgovarajte s djetetom o važnosti vode za zdravlje i zaigrajte veselu igru.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  • Dok spavaš, rasteš!

Uz tjelesnu aktivnost, za zdravi rasti i razvoj te obranu od bolesti, djeci je neophodan san. Pripremi za spavanje najbolje će doprinijeti svakodnevni rituali te jedna lijepa priča za laku noć.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Projektni tim „Živjeti zdravo“

 

Zašto je poželjno da dijete ima visoko samopoštovanje? Kako ga vi kao roditelj možete poticati?

  • Morate naučiti odstupiti i pustiti dijete da riskira, donosi odluke, rješava probleme i drži se onoga što započne. Kako biste omogućili djetetu da uči iz svojih pokušaja/pogrešaka najprije morate dopustiti djetetu da ima priliku za pokušaj i mogućnost da doživi neuspjeh. Dopustite mu osjećaj razočaranosti, neugodne osjećaje poput ljutnje i tuge, i prigrlite sve to zajedno s djetetom. Samopoštovanje proizlazi iz osjećaja voljenosti i sigurnosti, te iz razvijanja kompetencije. Da bi dijete postalo dobro u nečemu, potrebno je vrijeme i trud. Trebate mu dati dovoljno vremena i biti razumni u hvaljenju.

 

 

 

 

 

 

  • Pustite dijete da samo odluči onoliko koliko je prikladno za njegovu dob. Kada ono ima mogućnost donositi samo odluku osjeća se snažnije. Ako izabere pogrešnu odluku naučiti će da je dozvoljeno griješiti, ali i snositi posljedice koje su sastavni dio života. Pozitivno samopoštovanje jedan je od elemenata školskog uspjeha, pruža čvrste temelje za učenje.

 

 

 

https://www.poliklinika-djeca.hr/wp-content/uploads/2020/04/Kartice-za-ki%C5%A1ne-dane1-1.pdf

 

 

 

 

 

 

Predškolski kutak

Razvijajući vizualnu percepciju dijete će moći uočavati, razlikovati i prepoznavati oblike i veličine, pratiti zadanu liniju, odnose i relacije između likova, koordinirati odnos oko-ruka. Jačanjem vizualne percepcije bolje će razumijevati, analizirati, povezivati. a time i lakše učiti.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

http://www.maligenijalci.com/ucim-vezati-vezice/

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

https://learningapps.org/display?v=p4xgy8gwt20

 

 

 

 

 

 

 

 

https://learningapps.org/9642806

 

 

 

 

 

 

 

 

  • „Land art“ je kreativan i zabavan. Koristeći materijale koji se nalaze u prirodi dijete koristi maštu i svoju kreativnost. Prilika je to da zajedno istražujete i otkrivate.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kako bi dani koje provodite sa svojim djetetom bili zabavniji te ispunjeniji i ovaj tjedan pripremili smo za vas igre i aktivnosti.

Svoje radove možete podijeliti s nama na način da nam proslijedite na mail odgojitelji.dvkapljica@gmail.com s naznakom 5. i 6. SDB

 

Svim budućim školarcima želimo sreću na upisima u školu !

Do ponovnog susreta, u našem vrtiću.

 

Tekst pripremile odgojiteljice: Sunčica Ledinski, Andrea Špoljarić, Vesna Biškupec i Kristina Poljak.