NOĆ KNJIGE ! #sknjigomnisiizoliran

AKTIVNOSTI ZA DJECU OD 1. DO 3. GODINE ZA RAZDOBLJE OD 20. DO 24. TRAVNJA 2020.
20 travnja, 2020
AKTIVNOSTI ZA PREDŠKOLCE ZA RAZDOBLJE OD 27. TRAVNJA DO 1. SVIBNJA 2020.
27 travnja, 2020
AKTIVNOSTI ZA DJECU OD 1. DO 3. GODINE ZA RAZDOBLJE OD 20. DO 24. TRAVNJA 2020.
20 travnja, 2020
AKTIVNOSTI ZA PREDŠKOLCE ZA RAZDOBLJE OD 27. TRAVNJA DO 1. SVIBNJA 2020.
27 travnja, 2020

Noć knjige je manifestacija pokrenuta 2012. godine, kako bi se, bez zatvaranja očiju pred često nelijepom svakodnevicom, barem na jedan dan govorilo o čaroliji stvaranja i radosti čitanja knjiga. Cilj projekta je kroz jedinstvenu manifestaciju potaknuti kulturu čitanja i uvažavanja knjige kao civilizacijskog i kulturnog dosega te dati poticaj razgovoru o statusu i važnosti knjige u suvremenom društvu. Povod za to pružaju nam Svjetski dan knjige i autorskih prava (23. travnja) i Dan hrvatske knjige (22. travnja).

Zašto i kako čitati djeci?

Nije sve tako crno, nešto je i šareno, a još je šarenije kada se život s pričom počinje od malih nogu. Pripremili smo nekoliko dobrih savjeta,  više nema isprike! 🙂

Trebamo postići da dijete u određenom trenutku u danu od svih sadržaja koji mu se nude u ovoj neizvjesnoj situaciji, te preplavljenosti različitim gadgetima, odabere baš čitanje. Ali nije to teško kao što se može učiniti jer djeca su znatiželjna i postavljaju puno pitanja. Upravo tu znatiželju roditelji trebate iskoristiti da bi djetetu čitanje prikazali kao zabavnu i zanimljivu aktivnost.

Pronađemo li atraktivan sadržaj i formu koja se djetetu sviđa, čitanje će se samo po sebi pretvoriti u avanturu u koju će se dijete htjeti svakodnevno upuštati. To je važno jer čitanje djetetu obogaćuje vokabular, proširuje vidike, jača socijalnu osjetljivost i samopouzdanje, nudeći istovremeno nova znanja o svijetu i o njemu samome.

Bolja čitalačka pismenost rezultirat će u velikom broju slučajeva željom za daljnjim školovanjem i većim zadovoljstvom u privatnom i profesionalnom životu. Dijete kojemu se mnogo čita bolje će ovladati vještinom čitanja, čitati će s lakoćom i užitkom, samo sebe promatrati kao čitatelja, te zbog toga čitati još više. Vrijedi i obrnuto: djeca koja malo čitaju zaostaju u razumijevanju i brzini čitanja, to im postaje teško i dosadno, i stoga čitaju još manje.

Stoga uzmite u krilo svoje dijete, obojite mu veče šarenim bojama i mirisom tiskanog papira što iskače poput čarolije iz korica knjige, slikovnice koju upravo birate iz vaše kućne biblioteke.

Želimo vam čarobnu ovu predstojeću noć knjiga. Kao uvod u zajedničko čitanje preporučamo opuštanje uz dječju meditaciju.