Tri načina za izgradnju jakih kostiju

JEŽEVA KUĆICA – srednja vrtićka skupina “Iskrice”
25 studenoga, 2019
Događanja – studeni, prosinac 2019.
18 prosinca, 2019
JEŽEVA KUĆICA – srednja vrtićka skupina “Iskrice”
25 studenoga, 2019
Događanja – studeni, prosinac 2019.
18 prosinca, 2019

Često se zaboravlja koliko su kosti važne. Uostalom, one svoj posao rade u pozadini. Ali kad se dogodi prijelom kosti (fraktura), to je velika stvar. Za svaki prijelom potrebno je vrijeme kako bi se izliječio, čak i kod djece.

Imati jake kosti u djetinjstvu postavlja temelj za zdravlje kostiju za cijeli život. Gotovo svu gustoću kostiju gradimo tijekom djetinjstva i adolescencije. Proces izgradnje kostiju uglavnom završava u dobi od 20 godina. U odrasloj dobi nastavljamo proces zamjene starog koštanog tkiva novim koštanim tkivom, ali sporijim tempom. S vremenom naše kosti postaju slabije.

Djeca s jakim kostima imaju veću vjerojatnost da će izbjeći slabljenje kostiju kasnije tijekom životu. Kao roditelj svome djetetu možete pomoći tako što ćete mu osigurati tri ključna sastojka za zdrave kosti: kalcij, vitamin D i tjelovježbu.

Dajte djetetu hranu bogatu kalcijem

Kalcij je mineral koji je poznat po izgradnji zdravih kostiju. Nalazi se u mliječnim proizvodima, grahu, nekim orašastim plodovima i sjemenkama, te u zelenom lisnatom povrću. Često se dodaje kao dodatak soku od naranče ili žitaricama.

Što možeš učiniti

Potaknite svoje dijete da jede hranu bogatu kalcijem:

  • Ako vaše dijete jede mlijeko i mliječne proizvode, liječnik ili dijetetičar vam može preporučiti koliko količinski treba poslužiti ove vrste hrane ovisno o dobi vašeg djeteta. Mlađa djeca će trebati 2-3 mliječna obroka s manjim udjelom masti, dok će starija djeca trebati 4 mliječna obroka.
  • Pokušajte zamijeniti uobičajenu hranu s hranom bogatom kalcijem ili varijantom hrane obogaćenom ovim mineralom. Kupite maslac od badema umjesto maslac od kikirikija i sok od naranče obogaćen kalcijem umjesto uobičajenog soka od naranče.

Dajte djetetu vitamin D

Vitamin D (ponekad označavam kao vitamin D3) pomaže tijelu da apsorbira kalcij. Velika većina djece ne jede dovoljnu količinu namirnica koje sadrže vitamin D. Budući da je vitamin D jako važan, preporučam svim roditeljima da svome dijetu daju vitamin D kao dodatak prehrani, ako prehranom ne dobivaju dovoljno. Čak bi i bebe trebale uzimati vitamin D, osim ako piju formulu (adaptirano mlijeko) na bočicu.

Što možete učiniti

Pitajte svog pedijatra ili dijetetičara koja je količina vitamina D potrebna vašem djetetu i koji je najbolji naći da ga dobije.

Potaknite dijete na tjelovježbu

Mišići postaju jači što ih više koristimo. Isto vrijedi i za kosti.

Aktivnosti koje uključuju nošenje vlastite tjelesne težine poput hodanja, trčanja, skakanja i penjanja posebno su dobre za izgradnju i jačanje kostiju. Prilikom izvođenja navedenih aktivnosti koristi se mišićna snaga i gravitacija, kako bi se izvršio pritisak na kosti. Taj pritisak koje tijelo vrši na kosti uzrokuje njihovo jačanje.

Aktivnosti kao što su vožnja bicikla i plivanje ne vrše dovoljan pritisak na kosti. Izvrsne su za održavanje cjelokupnog zdravlja djeteta, ali dijete treba vježbe koje uključuju nošenje njegove vlastite tjelesne težine.

Što možete učiniti

Pobrinite se da vaše dijete najmanje jedan sat dnevno provede u tjelesnoj aktivnosti koja uključuje nošenje njegove vlastite tjelesne težine. Svakako dijete uz tjelesnu aktivnost treba dobiti i dovoljnu količinu kalcija i vitamina D.

Ovo su tri vrlo važna elemenata za djecu, posebno u periodu rasta. Vitamin D i kalcij također se mogu koristiti u sklopu medicinskog tretmana, gdje ih liječnici često propisuju kada se dijete oporavlja od prijeloma kosti.

 

Zdravstveni voditelj
Ante Tandara, univ. bacc. med. techn.